Scuarul Cehov: realizări și planuri

Se cam duce acest an și se cere o totalizare și o planificare pentru anul care vine. De asta o să trag o linie și o să încerc să fac o evidență a realizărilor și o desciere a lucrului care mai urmează de făcut.

Realizări

1. Branding

Noi am reușit să transformăm un spațiu părăsit și degradat din oraș într-un brand, cu personalitate, logo și mulți-mulți prieteni. Dintr-un loc ”al nimănui” scuarul a devenit un loc ”al nostru”. Și asta e cel mai important, pentru că astfel scuarul a devenit un spațiu cu sens și cu mulți prieteni și susținători. Acum orice încercare de a-l ”prelua” va întilni protestul și opunerea noastră dar și a instituțiilor de stat care ne susțin. 

2. Bani

Suma de 15 mii de dolari adunată pe indiegogo este o realizare majoră. Este pentru prima dată cînd s-a colectat o asemenea sumă pentru un proiect de dezvoltare și valorificare a unui spațiu urban. Cei peste 2000 de oameni care au făcut donații în susținerea aceastui proiect au demonstrat că încă nu e totul pierdut și că oamenii sunt deschiși spre asemenea proiecte.

3. Lucrări

La această etapă au fost realizate două din cele 4 obiective stabilite inițial: amenajarea sistemului de irigare și sistemului de iluminare. De asemenea au fost procurate, turnate și livrate confecțiile din fontă de la uzina din Bulgaria.

3.1 Montarea rețelei de iluminare și a felinarelor a fost realizată ”pro bono” de Artiom Butuc  și compania sa ”Montelus” fapt petru care îi mulțumim din suflet 🙂

3.2 Sistemul de irigare a fost amenajat de compania ”Movidesign” și directorul acesteia, Oleg Todorov. Primăvara va fi semănat și amenajat însăși gazonul. Lucrările au fost finanțate din cei 100 mii lei alocați de către Consiliul Municipal Chișinău către Pretura Centru pentru lucrări de amenajare a scuarului.

3.3 În această perioadă am reușit să comandăm și mobilierul urban din fontă pentru scuar. Confecțiile deja au fost livrate și așteaptă cu nerăbdare să fie despachetate. Acum au fost instalate doar felinarele. Restul mobilierului va fi amenajat la primăvară, cînd vor fi finisate lucrările de pavare.

Cam asta e ceea ce am reușit să facem în patru luni, de la lansarea proiectului. Acum să vorbim despre ce urmează.

Planuri și obiective

Poate s-au dezamăgit unii analiști politici și cititori în boabe, dar ”Scuarul Cehov” nu a fost, nu este și nici nu va fi o farsă, un proiect politic, sau un model de afacere.

El nu este decît un proiect de amenajare a unui spațiu public, care s-a născut oarecum întîmplător și care a prins rădăcini datorită susținerii voastre.

De la simpla propunere de a amenaja niște bănci, prin discuții, dezbateri, propuneri și alte circumstanțe obiective am ajuns la un proiect mai complex, care își propune să schimbe întreaga zonă din jurul său.

Nu neapărat deodată. Nu numaidecît pînă la finele anului viitor. Dar cel puțin să existe o viziune și o perspectivă de dezvoltare a acestui spațiu urban.

Astfel, în perioada imediat următoare după sărbători vom definitiva și propune spre discuție schița de proiect de reamenajare a întregii zone, așa ca scuarul să se integreze arhitectural în anturajul clădirilor și străzilor alăturate. În baza schiței vom solicita Primăriei un certificat de urbanism și vom face estimările lucrărilor și costurilor necesare.

Necesitatea elaborării unei documentați bine puse la punct vine din mai multe circumstanțe. În primul rînd, datorită faptului că nu foarte demult au existat tentative de a acapara, prin diferite scheme, acest spațiu în scopul construcției unui bloc.

Eu personal am primit toate asigurările atît din partea Administrației teatrului ”A.P.Cehov” cît și a conducerii Ministerului Culturii că deși a existat la un moment dat un contract de cedare în arendă a acestui spațiu, acesta a fost reziliat iar dosarul cu acest caz a fost înaintat spre cercetare la CNA.

Dar știm cu toții cum se fac schemele în Chișinău și cum lucrează justiția moldovenească. Așa că pentru a preveni eventuale pretenții asupra scuarului Cehov din partea ”oamenilor de afaceri”, noi vom perfecta toate actele și vom pune punct definitiv oricăror scheme dubioase.

 În baza proiectului avizat vom realiza lucrările de pavare a zonelor pietonale din scuar iar după ce pavajul va fi așezat, va fi posibilă amplasarea băncilor, coșurilor pentru gunoi și a stâlpilor de delimitare a trotuarului.

Așa că deja în această primăvară vom putea să ne bucurăm de un spațiu public amenajat, util și prietenos oamenilor. Nu plecați departe, totul abia urmează 🙂

 

Use Facebook to Comment on this Post