Scuarul Cehov: grupul de lucru și strategia de acțiune

Ieri a avut loc prima întrunire a grupului de implimentare a proiectului de reamenajare a scuarului Cehov.

DSC_0556

IMG-20140214-00938

DSC_0556DSC 0560

S-au discutat mai multe aspecte care țin atît de ”ce vrem să facem?” cît și de ”cum să facem?”. După cum am mai scris, dilema principală în proiect constă în gradul de intervenție în acest spațiu:

1. Varianta soft:  Facem mici schimbări, pas cu pas, începând de acum și continuând la primăvară. Partea slabă a acestei variante este că nu va exista o schimbare radicală a situației (nu va exista momentul ”tăierii panglicii”) și nu avem un punct final stabilit, așa cum pe parcursul modificărilor făcute pot apărea alte idei și viziuni.

2. Varianta hard: Pină în iarnă lucrăm la o schiță complexă de reamenajare totală a zonei, iar lucrările el facem la anul. Se propune petrecerea unui concurs de schițe a mai multor arhitecți>selectarea celei mai bune>colectarea fondurilor>avizarea proiectului>realizarea lucrărilor.

Punctele slabe ale acestui model constau în faptul că o astfel de abordare va întinde proiectul în timp iar pînă la începerea lucrărilor (primăvara-vara) în scuar nu se va întîmpla nimic. Plus la asta, ne asumăm un proiect cu costuri foarte mari fără să avem garanția că banii investiți vor atrage oamenii în zonă.

DSC 0562

Discutînd aceste două modele de acțiune, grupul de lucru a identificat și cîteva puncte care au fost acceptat de toți:

1. Este necesar să știm ce necesități/așteptări/păreri au oamenii din preajma acestui scuar față de acest spațiu. Ca să știm ce să facem acolo și pentru cine. Pentru asta trebuie realizată o cercetare sociologică ca să putem realiza ”Îmbunatațirea spațiului public ținînd cont de necesitățile locuitorilor și trecătorilor din zonă”.

2. Indiferent care ar fi costurile pentru amenajare trebuie să implicăm agenții economici din preajmă. Mai ales cei mari: Leogrand, Jazz Hotel și SunCity. Astfel, trebuie să ne întâlnim cu directorii, să le prezentăm proiectul și să le propunem să se implice, inclusiv financiar.

3. În scuar trebuie să existe o sursă de apă. Au fost discutate variantele de havuz, instalație de pulverizare sau izvor cu apă potabilă. Trebuie să alegem una din variante și să o includem în proiectul final de reamenajare.

DSC 0563

DSC 0568

Eu sunt absolut de acord cu faptul că ar fi minunat să avem în centru un scuar amenajat conform unui proiect arhitectonic avizat de toți factorii, coordonat cu sociatatea civilă și finanțat pe deplin pentru a face lucrări calitative.

Dar țin să reamintesc că scopul inițial al acestui proiect de reamenajare a fost unul mai modest: eliminarea celor trei mari probleme care nu le permite oamenilor să populeze acest spațiu: parcările pe trotuare, lipsa utilităților (bănci, urne, wi-fi) și lipsa iluminării.

Eu cred că  delimitarea trotuarelor cu piloni, amenjarea trecerilor de pietoni denivelate,  amplasarea cîtorva bănci, urne de gunoi, felinare și a unei gherete cu ceai/cafea/înghețată sunt posibile și în afara unui proiect complex de reamenajare. Și asta poate fi realizat acum, pînă în iarnă. Mai ales că aceste acțiuni coincid și cu una din obiectivele Preturii Centru – amenajarea spațiilor – care a promis că ne va ajuta cu realizarea acestor lucrări.

Iar în paralel poate fi desfășurat și un concurs de proiecte pentru reconstrucția generală a zonei, care să fie realizat în vara-toamna viitoare.

Ce facem?

1. Cercetare: Săptămâna viitoare, în perioada 18-24 august, va fi realizată o chestionare a locuitorilor, a persoanelor care lucrează sau care pur și simplu trec prin această zonă. În calitate de antropolog, eu voi coordona această acțiune. Pentru realizarea chestionarelor și prelucrarea datelor am nevoie de încă două persoane – voluntari.

2. Negociere: Vom discuta cu conducerea Leogrand, Jazz Hotel și SunCity și îi vom îndemna să se implice în proiect în calitate de parteneri și sponsori. De asemenea vom coordona activitatea noastră cu Primăria și Pretura Centru și cu toate instituțiile municipale de profil (Lumteh, Exdrupo, Spații verzi, Edilitate).

3. Informare: vom colecta informație și date despre companii, agenți economici specializați pe producerea sau importul de mobilier urban. Vom analiza calitatea produselor și prețurile. Ar fi ideal să găsim un partener ca acesta, care să ne ofere un mobilier în același stil, la prețuri reduse 🙂

Pentru început, avem nevoie de:

1. Piloni de delimitare a spațiului – 90 buc.

167097 152910744760445 6648225 n

2. Bănci fără speteze sub formă de П , pentru zona verde – 3 buc.

163290 151252068259646 4901901 n166650 151252028259650 3719400 n

4. Bănci cu spetează, liniare, pentru zona asfaltată – 5 buc

3. Felinare – 5 buc.

167057 152912351426951 2167665 n

4. Urne pentru gunoi – 10 buc.

167615 151249544926565 3380571 n

4. Fundraising: Vom face un deviz de cheltuieli prealabil și vom stabili metodele și instrumentele de promovare și de colectare a banilor.

Între timp toți doritorii pot să se implice în grupul de lucru și să contribuie la realizarea acestei idei 🙂

Ne puteți găsi pe pagina de faceebook sau în grupul de inițiativă.

De asemenea vă invităm să participați la acest concurs:

***

Pentru orice eventualitate (implicare, informație sau ajutor financiar 🙂 ) sunați aici: 068133092

****

Panorama scuarului:


Use Facebook to Comment on this Post