Logo-ul feeriei municipale

Credeam că nivelul de prostie feerie atins de Agenția Turismului, care a stimulat generarea unui slogan pentru Republica Moldova cu ”o cină romantică pentru două persoane şi o noapte de cazare într-un hotel din capitală” nu poate fi depășit.

Dar iată că alde rebiata de la Primăria Municipiului Chișinău au reușit această performanță. Ei au lansat un concurs (!) pentru elaborarea logo-ului municipiului Chişinău.

După cum ne spune Regulamentul concursului, acest logo va fi folosit pentru stabilirea identăţii vizuale a oraşului şi promovarea turistică a acestuia.

În analizarea conceptelor de design se va ţine cont de simpleţe, memorabilitate, atemporabilite şi abilitatea acestuia de a reflecta trăsăturile identitare distinctive ale oraşului Chişinău.

Și în calitate de ”stimul” organizatorii concursului propun următoarele:

Autorii celor mai reuşite trei concepte de logou al municipiului Chișinău vor beneficia de excursii în ţări europene, după cum urmează:

  • Locul I: excursie în 3 orașe/3 ţări europene
  • Locul II: excursie în 2 orașe dintr-o ţară europeană
  • Locul III: excursie în 3 orașe din România.

Dacă nu era Yanukovici cu conferința lui azi, asta ar fi fost faza zilei. 

Abia aștept să văd cum zeci de copilași cu diferite leveluri de cunoaștere a Photoshop-ului și Ilustrator-ului vor da năvală cu diferite proiecte de logo iar oamenii serioși din Primărie (cu cunoștințe și mai mici în design grafic) vor analiza aceste lucrări și vor alege una, cea mai ”bună”.

***

Logo-ul unui oraș nu este un simplu desen ci este o reprezentare grafică a unui concept de imagine, legat de o strategie de promovare. Pentru realizarea lui ar trebui implicate companii specializate și realizate cercetări de piață. Pentru toate astea e nevoie de un buget care poate fi echivalent cu profitul lunar de la Piața Centrală.

Dar mă tem că nici o kantoră serioasă care ar putea realiza un asemenea proiect complicat nu se va apuca de lucru pentru prețul unei excursii în 3 orașe/3 ţări europene (adică nașaru).

În așa mod, o Capitală europeană cu 1 milion de locuitori și cu un buget de 2,693 mlrd lei va avea un logo mediocru, ca și toate celelalte realizări ale Primăriei Municipiului Chișinău, care va exprima taman  simpleţe, memorabilitate, atemporabilite –  adică NIMIC.

Șeva de genu ista:

***
Pe linkuri mai jos puteți vedea ce înseamnă măcar un pic să îți iubești orașul și ce înseamnă un logo care să reflecte trăsăturile identitare distinctive ale orașului. 

Atenție: toate aceste logo-uri îs realizate de Agenții specializate în astfel de chestii… și probabil, nu pe degeaba.

http://www.artlebedev.ru/everything/yaroslavl/logo/ 

http://www.adme.ru/netvert/dlya-permi-pridumali-sobstvennyj-shrift-163305/

http://www.major-yom.be/blog/design/40-logo-designs-of-european-cities-2/

http://www.wolda.org/showcase/logo/4105.html

http://ralev.com/sofia-2019-brand-design/

Use Facebook to Comment on this Post