Cum să renovezi corect o stradă. Exemple din Houston

Unul dintre proiectele în care sunt implicat în cadrul Houston Complete Communities Office este renovarea străzii Emancipation Avenue, din cartierul Third Ward.

Săptămâna trecută am participat la o consultare publică a proiectului de renovare, realizat de OST/Almeda Corridors Redevelopment Authority. În Houston oamenii încă respectă unele restricții și încearcă să evite adunările mari de oameni, de asta consultările au avut loc online.

Mai jos voi descrie principalele aspecte alte proiectului prezentat.

Emancipation Avenue este una dintre străzile principale ale cartierului Third Ward.

La moment, strada arată cam așa:

Obiectivele proiectului:
– Design-ul carosabilului (organizarea circulației rutiere)
– Canalizarea pluvială și utilitățile
– Parcajele
– Zona pietonală
– Navigarea (inscripții, semne, indicatoare)
– Iluminarea stradală
– Arta din spațiul public
– Valorificarea potențialului istoric și cultural
Analiza zonei și stabilirea zonelor de intervenție pentru îmbunătățirea sistemului de canalizare pluvială. Înlocuirea țevilor de apă și canalizare vechi.
Organizarea circulației rutiere conform principiului ”Vision Zero” – eliminarea posibilităților de depășire a vitezei și maximizarea siguranței pietonale.
Scopul proiectului. ”Reconstrucția străzii Emancipation Avenue nu este doar despre transport și utilități. Este despre interacțiunea dintre spațiul public și spațiul privat și despre conectarea rezidenților la comunitate”.
”Comunitățile pietonale sunt spațiile publice care abordează mersul pe jos ca fiind o parte importantă a deplasărilor zilnice, printr-o relație complementară între transport, utilizarea terenurilor și design-ul caracterului urban al zonei”.

Caracteristici- cheie:
– Acces către transportul multimodal
– Încurajarea reconstrucțiilor adaptate la dimensiuni pietonale (clădiri și construcții care nu depășesc 3-4 nivele).
– Construcția acceselor în clădiri de-a lungul trotuarului (în SUA multe case au intrarea pentru mașini in față, iar intrarea pentru oameni într-o parte sau în spate).
– Construcția, amenajarea și design-ul meticulos adaptat la dimensiunile pietonale.
– Reducerea vitezei traficului auto, crearea trecerilor pietonale sigure și a facilităților stradale (copaci, bănci, pubele).
– Calmarea traficului și dietarea carosabilului (îngustarea benzilor de circulație) pentru recuperarea spațiului public.
Design-ul carosabilului:
– Lățimea totală a străzii este de 24 de metri (12 m carosabil + 12 m trotuare, canale de scurgere pluvială, zonă verde).
– Analiza posibilităților de reconfigurare a carosabilului.
– Identificarea potențialului de extindere a spațiului public.
– Încorporarea principiilor Vision Zero.
Beneficiile ”Dietei străzilor”: îmbunătățirea siguranței pietonale, reducerea reținerilor la semafor datorită benzii pentru virare la stânga, îmbunătățirea condițiilor de viață pentru pietoni și afaceri, reducerea gravității accidentelor cu implicarea pietonilor.
Datele arată că circa 60% dintre accidentele fatale și grave au loc pe 6% din străzile din Houston. Adică sunt unele străzi unde accidentele au loc mai des și au consecințe mai grave.
Diferența dintre accidentarea unui pieton de către un automobil cu viteza de 20 MPH( 30 km/h), 30 MPH (48 km/h) și 40 MPH (64 km/h).
Profilul stradal existent al Emancipation Avenue. Carosabil lat, trotuare înguste.
Situația existentă. Analiza secțiunilor străzii Emancipation Avenue.
Secțiunea străzii în varianta propusă pentru renovare: Două benzi de circulație cu o bandă pentru virare înainte de intersecție. Lățimea benzilor se reduce însă apare cîte o bandă pentru parcare. Trotuarele se lățesc de la 1,5 la 2,5 metri pe fiecare direcție. Apare zona de deservire a clădirilor de 1 m.
Schema de organizare a circulației rutiere propuse.
Abordarea design-ului urban: Amenajera spațiului – Crearea spiritului locului – Componentele de orientare.
Elementele de design care crează spiritul locului (specificul zonei) și ajută la orientarea în spațiu: iluminarea stradală, parcarea, peisajul, stațiile de transport public, semnele și indicatoarele/monumentele, mobilierul urban, pavajul, arta publică (picturi murale, instalații), trecerile pietonale și rampele de acces, zonele de șezut, bannerele și instalațiile de reclamă și anunțuri, infrastructura, caracteristicile istorice/culturale.
Analiza narativelor istorice și culturale. Calea zahărului, calea bunbacului, calea dragostei, Țara zahărului – linii istorico- culturale ale zonei și cartierului.
Third Ward este o zonă istorică a orașului Houston unde, istoric, au fost localizați americanii de culoare, după ce au obținut dreptul la libertate, proprietate și imobile.
Aceasta a fost a doua prezentare publică a proiectului.
La ea au participat peste circa 50 de locuitori din Third Ward, lideri ai organizațiilor locale, activiști civici, președinți de asociații de locatari și proprietari de afaceri și terenuri.

Proiectul urmărește transformarea străzii în stradă de tip Main Street – o stradă cu viață activă, cu flux mare de pietoni, cu clădiri cu zonă de parter deschisă spre stradă, cu funcționalitate mixtă și confort sporit.

După mulți ani de automobilizare necontrolată, Houston, încet dar sigur, revine la conceptul de oraș pentru oameni. Cu toate că dependența orașului de automobile este foarte mare, autoritățile găsesc curaj și competență să promoveze și să realizeze astfel de proiecte. Iar implicarea rezidenților și a societății civile în dezvoltarea proiectului este foarte importantă pentru administrația orașului.

Când o să vă spună cineva că în Chișinău așa ceva nu e posibil, arătați-le acest articol. Dacă asta e posibil în Houston, în Chișinău cu atât mai mult.

Use Facebook to Comment on this Post