Parcările în oraș #1

Există două tipuri de deplasări cu automobilul personal în orice oraș:
 
1. Deplasările ”casă-lucru-casă”. Aceste deplasări se întîmplă dimineața și seara cînd lumea vine și pleacă de la serviciu. De obicei oamenii vin din sectoare/periferii/suburbii în centru. În rezultat, de la ora 8:00 la 18:00 automobilul folosit pentru astfel de deplasare stă parcat în centru și ocupă un loc de parcare.
 
2. Deplasările ”prin oraș” – deplasări cu automobilul în scop de lucru, cumpărături, întîlniri, servicii sociale și culturale, vizite, livrări. Ele sunt realizate pe parcursul întregii zile și pot fi unice sau multiple. Specificul acestor deplasări constă în faptul că automobilul folosit are nevoie de un loc de parcare pentru timp scurt (15 min – 2 ore).
 
Ceea ce se întîmplă în multe orașe fără o politică de parcare clar definită este următorul lucru. Oamenii vin dimineața în centru și parchează automobilele pe majoritatea locurilor de parcare disponibile. Toată ziua aceste automobile nu generează valoare adăugată și nu generează mobilitate. Centrul orașului se transformă într-un imens all-day parking.
 
În schimb oamenii care au nevoie de un loc de parcare pentru 15 minute – 2 ore (cumpărături la piață, să iau un document, să las/iau copilul, să intru la policlinică, să beau o cafea, să am o întîlnire, să plătesc o factură, să scot niște bani, etc) nu pot găsi un loc de parcare și fac două lucruri:
 
1. Parchează haotic, pe trotuare, în intersecții, sub semn ”oprire interzisă”, în stații de transport public, pe treceri de pietoni.
 
2. Fac cercuri inutile prin oraș pînă găsesc un loc de parcare, generînd așa numitul ”trafic de parcare”, care, combinat cu parcarea haotică generează ambuteiaje, accidente și congestii.
 
Nu există o singură soluție pentru această problemă, și nici construcția de parkinguri supraetajate nu rezolvă problema (ele mereu îs pline). Dar măsurile luate de toate orașele care vor să soluționeze această problemă tind spre un singur obiectiv: eliminarea parcărilor de tip ”all-day parking” din centrul orașului și stimularea oamenilor să vină la lucru cu transportul public.
 
Anume de asta transportul public este prioritatea nr 1 pentru aceste orașe. Anume de asta transportul public trebuie să fie modern, confortabil, eficient și accesibil. Ca oamenii să nu folosească mașina pentru deplasarea casă-lucru-casă.
 
Atunci cînd autoritățile vor să ”fluidizeze traficul”, să ”reducă ambuteiajele” și să ”rezolve problema parcărilor”, primul lucru pe care trebuie să îl facă e să vadă de ce oamenii preferă să meargă cu mașina la lucru. 
 

Use Facebook to Comment on this Post