Scuarul Cehov: situația la moment

După cum am scris în postarea precedentă, ne propunem să amenajăm scuarul teatrului A.P Cehov din Chișinău. Pentru asta este nevoie să cunoaștem specificul locului și să vedem care sunt principalele probleme pe care trebuie să ne focusăm.

Analiza situației

Acest scuar este amplasat chiar în centrul orașului, în intersecția străzilor Mitropolit Varlaam cu Vlaicu Pîrcălab. Lîngă hotelul ”Leogrand”, centrul comercial ”Sun Sity”, restaurantul ”Velgar”, universitatea ”ULIM” și teatrul ”Cehov” și la cîțiva pași de parcul Catedralei. Tote fiind locuri de maximă atracție pentru chișinăuieni, dar mai ales pentru străini: turiști, oameni de afaceri, diplomați și alți oaspeți ai capitalei noastre.

Conform datelor oficiale și după spusele directorului teatrului Cehov zona are două subzone:

 Zona 1: cu o suprafață de 0,485 ha este proprietate de stat, și este gestionată de către administrația teatrului.

scuar 1Zona 2: spațiu verde, cu suprafața de 0,029 ha aflat în proprietate municipală

scuar2Iar trotuarele străzilor V. Pârcălab și M. Varlaam sunt drumuri publice și nu au destinație de autoparcare, cum o are zona 870 din fața Sun City.

Conform observărilor efectuate, în această zonă, zilnic, circulă între 5 și 10  mii de pietoni. Iar conform regulamentului circulației rutiere, trotuarul e o parte a drumului destinat circulației pietonilor.

Dar în zona scuarului Cehov, pietonii sunt nevoiți să circule prin asta:

IMG 3100

IMG 3102Din cauza mașinilor parcate și a trotuarului spart, pietonii sunt nevoiți să facă slalom sau să iasă pe carosabil. Iar dacă ești cu cărucior pentru copii sau în scaun cu rotine n-ai nici o șansă.

IMG 3134Ca să împiedice parcarea ilegală, cîndva municipalitatea a pus vazoane de beton de-a lungul trotuarului. Dar șoferii le-au dat la o parte ca să facă loc pentru automobile.

IMG 3110Asta demonstrează că unica metodă de luptă cu homo automobilus este instalarea stîlpilor de protecție.

IMG 3119Cu parcările situația e clară. Să analizăm zona verde.

Fiind în proprietate municipală, probabil acează zonă trebuie să fie îngrijită de Întreprinderea Municipală “Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”. Dar se vede că ei nu prea ajung pe aici. Sau dacă ajung fac lucru pe jumătate.

Recent, iarba a fost tăiată. Dar grădinarii municipali uită să taie tufarii sălbatici care au deja vr-o trei ani și ajung la trei metri înălțime. Și nici proprietarii gheretelor lîngă care cresc acești arbuși nu se grăbesc să scape de ei. Probabil ei consideră că asta e frumos.

IMG 3112

IMG 3132Sub tufari în schimb își găsesc adăpost cîinii, piscicile și tot felul de gunoi.

IMG 3116Gunoiul e prezent și în afara tufarilor

IMG 3115

IMG 3117În schimb, spațiul verde din scuar este un excelent veceu pentru cîini și pisici, după cum menționa și Ion Grosu.

IMG 3123În afară de parcări, tufari și gunoi scuarul Cehov mai are o problemă: lipsa utilităților. Cel mai mult se simte lipsa iluminatului și a locurilor pentru așezat.

Cele două felinare sunt foarte deteriorate și deconectate de la rețea.

IMG 3127

IMG 3121Iar acolo unde puteau fi niște bănci pentru oameni, la umbră stau mașinile.

IMG 3128

****

Amplasarea băncilor, a felinarelor, repararea și amenajarea trotuarelor și a trecerilor pietonale – sunt lucruri foarte simple, care fac spațiul public mai confortabil și mai sigur.  Bătrînii și oamenii cu mobilitate redusă au nevoie de bănci și treceri pietonale denivelate, mămicile cu cărucioare și cei în scaune cu rotile – de trotuare largi și fără gropi, tinerii care se adună serile au nevoie de iluminare.

Cînd apare o infrastructură pietonală normală, oamenii încep a merge pe jos. Acolo unde totul e plin de mașini și nu ai unde te așeza, pietonii nu au ce face.

o stradă din Moscova înainte și după amenajarea pietonală sursa: varlamov.me

Astfel, noi credem că amenajarea scuarului trebuie să înceapă cu soluționarea acestor patru probleme: parcările, iluminatul, băncile și curățenia.

În urma acestor schimbări ne așeptăm ca oamenii să înceapă a popula această zonă. Ulterior, dacă aceste schimbări vor avea efect, vom ști că suntem pe calea cea dreaptă și vor urma alte amenajări mai complexe.

***

Ne bucurăm să anunțăm că la grupul de inițiativă a proiectului de amenajare s-au alăturat Directorul Teatrului ”A.P. Cehov”, dl. Constantin Haret și echipa proiectului Urban Green din cadrul programului ActivEco al asociatiei EcoVisio care vor organiza în scuarul Cehov cîteva evenimente de promovare a produselor ecologice și a problemelor de mediu în Moldova.

 

Use Facebook to Comment on this Post