Dilemele pietonale ale Chișinăului

Am văzut acest material pe Bloguvern și mi-am reaminit despre promisiunea mea de a scrie despre ”strada pietonală” din Chișinău. Am decis să scriu acum, pentru ca atunci cînd va fi finisată și lansată (prin septembrie, probabil), dezamăgirea să nu fie prea neașteptată.

Da, dezamăgirea. Care va avea două forme:

1. Chișinăuienii vor fi dezamăgiți pentru că orașul a rămas fix așa de incomod și neprietenos cum era, doar că are  o stradă pavată în stil pseudomedieval.

2. Primăria va fi dezamăgită pentru că deși a depus atîta efort, bani și timp pentru a amenaja această străduță – oamenii sunt la fel de nemulțumiți și nerecunoscători.

De ce? Pentru că oamenii intuitiv își vor da seamă că ceva le lipsește iar Primăria intuitiv își va da seama că iar a făcut o realizare în stil ”lijbă”.

foto: bloguvern.md

Ce este ”pietonalitatea”?

Este un termen inventat de mine. Cel puțin nu îl găsesc prin dicționare. E o adaptare a lexemului rus ”пешеходность” sau a englezismului ”pedestrianism”. Eu înțeleg prin pietonalitate o caracteristică a unui oraș care ține de infrastructra, spațiul și atmosfera urbană, prietenoase pietonilor.

”Orașele trebuie să aparțină pietonilor” – este o idee veche.  Este veche pentru că până la dezvoltarea transportului public și personal, străzile orașelor puteau fi utilizate numai de pietoni. Reîntoarcerea la ideea priorității pietonilor, la început era marginală iar acum este un punct de reper al urbanisticii occidentale.

Pietonii care generează bani

Oamenii cu slăbiciuni petnru adevărul istoric ar putea să ne întrebe: ”De ce să cheltuim bani pentru pietoni, dacă avem atîtea de rezolvat? Drumuri, transport public, sensuri giratorii, stația de epurare, gunoiștea, repartizarea terenurilor și multe altele!”

Răspunsul este simplu: BANI. Pentru că pietonii generează bani și stimulează economia orașului.

Ideea pietonalității are la bază premise economice. Omul care petrece timpul în oraș se implică în mai multe contacte sociale decât omul care stă acasă sau ”în căsuța” automobilului personal. Interacțiunea socială, la rândul său, este elementul de bază a activității economice. Mai simplu, putem spune că pietonul nu doar consumă mai mult, dar și produce mai mult.

El intră în cafenea, analizează vitrinele, se uită la publicitatea stradală. Și el singur devine parte a publicității: fie că servește o cafea, poartă niște adidași sau fumează o țigară. Interacțiunile sociale indirecte (o privire aruncată, un aromat, un sunet, o atingere) servesc drept amplificatoare puternice a motorului economic a orașului.

Orașele cu infrastructură pietonală sunt atractive și pentru turiști. Iar raportul dintre pietonalitate și turism este direct proporțional. Autobane, șosele și semafoare turiștii au și la ei acasă. Ei vin într-o țară să vadă ”altceva”.

Pietonul este și un transmițător de mesaj umanist . El vede mai mulți oameni și mai multe acțiuni, e mai răbdător față de oamenii de altă culoare, cu alt stil de îmbrăcăminte, cu alte vârste.  Prin experiența coabitării pe stradă, pietonul își lărgește orizonturile și percepțiile despre diversitatea oamenilor.  Aceste lucruri, la fel, pot fi capitalizate.

Se poate de spus cu încredere,  că pietonul este o chestie foarte profitabilă și cu cât mai mulți pietoni circulă cu confort pe străzile orașului, cu atât e mai bine. El nu ocupă mult loc pe stradă, în parcare, el consumă și inspiră consumul, el scade nivelul criminalității, foarte rar provoacă acidente și ambuteiaje și generează o atmosferă plăcută.

Dar este o problemă: ca să obții toate plusurile pietonului trebuie să-l determini să iasă din casă.

Infrastructura pietonală vs Strada pietonală

În așa mod, pietonalitatea se împarte în pietonalitatea actuală și cea potențială, care se bazează pe calitatea infrastructurii pietonale. Aceste două noțiuni, deseori, sunt  înțelese incorect.

Pentru a atrage pietonii pe străzile orașului nu este deloc obligatoriu să construiești și să amenajezi străzi totalmente pietonale. Da, dacă eliberezi o stradă de automobile, transport public și dacă dezvolți gama de servicii accesibile, acolo vor fi mai mulți pietoni. Dar asta nu înseamnă că întregul oraș va deveni mai atrăgător pentru pietoni. Asta nu va fi decît un mall în aer liber sau un parc minimalist, unde lumea vine cu mașina, petrece niște timp, apoi tot cu mașina pleacă.

CA SĂ ATRAGI PIETONII ÎN STRADĂ NU E OBLIGATORIU ȘI NICI SUFICIENT SĂ FACI STRĂZI  TOTAL PIETONALE

Pietonalitatea înseamnă că omul iese din casă pe jos, cu căruciorul, bicicleta sau cu rolele și merge pe stradă, intră în magazin, achită facturile la bancă, urcă în transportul public, coboară în altă regiune a orașului, bea o cafea la o cafenea, face o plimbare prin parc și revine înapoi fără a suporta vre-o incomoditate fizică legată de infrastructura urbană!

Adică trebuie să vorbim nu despre crearea colțișoarelor și străduțelor pentru pietoni dar despre o abordare complexă a infrastructurii pietonale orientate spre creșterea nivelului de pietonalitate (accesibilitate și confort pentru pietoni) a întregului oraș.

Numai atunci pietonii, iar dup ei și persoanele cu mobilitate redusă, vârstnicii, bicicliștii, rollerii vor apărea pe străzile orașului în cantități suficiente pentru impulsionarea economiei orașului. Cînd aceste categorii de oameni vor fi siguri că pentru asigurarea  necesitatății lor de consum, spațiul urban le impune minimum de impedimente.

Observați diferența dintre un oraș cu pietonalitate și unul fără:

foto: varlamov.me

Pietonalitatea ca indicator al sănătății orașului

Este important să înțelegem că pietonalitatea este cel mai bun criteriu de apreciere a spațiului public, nu numai din punct de vedere a eficienței petrecerii mitingurilor. Ea cît de eficient un spațiu lucrează în folosul orașului. Cît este de populat cu oameni și eliberat de publicitate, construcții sau automobile.

Numărul de pietoni,viteza cu care ei circulă, timpul petrecut pe un loc, prezența oamenilor de vârstă înaintată, a persoanelor cu mobilitate redusă, a cărucioarelor pentru copii, a bicicletelor și trotinetelor sunt indicatori ai sănătății unui oraș. Iar fără sănătate nu există frumusețe.

Toate tehnologile infrastructurii pietonale sunt destul de simple și cunoscute. Astea sunt pantele pentru cărucioare (pandusurile) și ascensoarele, ”zebra” ridicată la nivelul trotuarelor (treceri denivelate pentru pietoni), dezvoltarea transportului public, eliminarea parcărilor de pe trotuare, iluminatul stradal la nivelul pietonului, bănci, stații și parcuri.

Nu sunt lucruri foarte complicate, dare ele devin simple și clare doar în cazul în care noi vom învăța să percepem pietonul ca pe un instrument de dezvoltare a economiei orașului și nu ca pe un snob extravagant care renunță să utilizeze automobilul personal și pentru care ne complicăm să construim o mică rezervație pietonală.

Dar atîta timp cît lucrurile vor fi așa, nici o stradă pietonală nu poate face Chișinăul mai prietenos pentru pietoni.

IMG 20140321 01002

IMG 20140321 01005

 

foto: bloguvern.md

***

Să analizăm o stradă ”nepietonală” din Cluj. Ne-pietonală pentru că pe ea (o, Doamne!) circulă și staționează mașini.

1. Trecerea pentru pietoni la nivel cu trotuarul și carosabil care se îngustează la trecere.

2. Fațade ale clădirilor restaurate conform regulilor și cu minimum de publicitate.

3. Parcări pentru biciclete și bare de protecție a trotuarului de automobile.

4. Pistă pentru biciclete care joncţionează la acelaşi nivel cu trecerea pentru pietoni şi trotuarul pavate în stil ”nemedieval”, comod pentru mers pe jos și cu bicicleta.

5. Bănci 

6.Intrare în clădire la același nivel cu trotuarul.

7. Felinare la nivelul etajului 2.

***

 ”Strada pietonală” din Chișinău nu va fi nici stradă și nici pietonală. Va fi o simplă zonă amenajată, pavată și iluminată. Asta este o mare realizare a Primăriei și pentru asta au tot respectul meu. De-ar fi astfel de zone cît mai multe. 

Dar ea nu poate fi numită ”stradă pietonală” și nici ”zonă pietonală”. Dacă le numim așa – ne luăm de-o grijă. Și punem o bifă. Și riscăm să pierdem pietonalitatea și prietenia acestui oraș. 

Use Facebook to Comment on this Post