Cum să ne uităm la Chișinău și să ne vedem pe noi

Ca să înțelegeți cum este organizată Republica Moldova trebuie să analizați capitala sa. Chișinăul este un model 3D al Moldovei. O proiecție a sistemelor abstracte pe sisteme concrete.

Așa cum este construit de și din aceiași oameni, orașul Chișinău reflectă fidel modelele de organizare a sistemelor din țară. Să le luăm pe rînd:

Politică

Politica e Primăria și Consiliul Municipal. Mulți oameni, multe interese, multă gîlceavă. Dar deciziile și fluxurile mari de bani sunt controlate de cîțiva oameni care stau în umbră. Populism, corupție, nepotism, clientelă de partid. Conducătorul principal e un om pus de formă, care nu decide nimic și a ajuns acolo întîmplător, împins din urmă.

 

Economie

Economia a Piața Centrală. Multă alergătură, haos, gălăgie dar fără efect. Principiul de lucru: unii cumpără de la alții ca să vîndă mai scump. Nici o producție, nici o plusvaloare, nici o competitivitate. Sunt implicați mulți oameni care o duc de azi pe mîine și cred că fac ”business”. Banii adevărați îi gestionează ”șeful” care teoretic ar fi trebuit să se ocupe cu crearea condițiilor. Totul e controlat de oamenii din umbră din Primărie. 

Cultură

Cultura e Teatrul de Operă și Balet. În interior se cîntă opere și se dau spectacole iar în afară se fac bani. Pe lîngă cultură oamenii fac bani din mîncare și băutură. Oamenii care nu au fost niciodată la un spectacol stau afară, pe o terasă glamuroasă și își parchează mașinile bengoase pe pavajul scuarului Teatrului, întreținut pe bani publici.  Cultura nu este decît o parcare pentru oameni serioși. Periodic mai apar politicieni care dau spectacole ieftine cu înghețată pentru hamsterii lor dresați, care nici ei nu au fost niciodată la vre-un spectacol. IMG-20140527-01270

Justiție

Justiția e Transportul Public. Poți să te plimbi cît vrei dar aparție unor stăpîni anume. E foarte greu să intri ”pe piață” iar ”rutele” costă bani nebuni și îs vîndute demult. E într-o stare deplorabilă dar generează bani mari. Care se duc tot în umbră. Opresc unde vor și fac ce vor. Pe banii noștri.

Administrația publică locală

APL sunt Preturile. Tot așa există dar singure nu știu pentru ce. Gestionează sărăcia și face asistență psihologică pentru oamenii oropsiți. Nu au bani, nu au împuterniciri suficiente, nu au oameni. Unica ce pot face e să mai zmulgă o rublă-două de la oamenii care au chef de o pristroikă și să participe la tot felu de evenimente feerice.

Securitate

Securitatea e Stația de epurare. Stă acolo undeva și pute. Otrăvește viața oamenilor dintr-o regiune anumită. Nu este controlată de nimeni pentru că nu generează bani. Și mereu e în pericol de a se întîmpla ceva. Și dacă se va întîmpla va umple de rahat tot orașul.

Drepturile Omului

Drepturile omului sunt cîinii vagabonzi. Aleargă și ei pe ici pe colo poate mai găsesc ceva de mîncare. Parcă există da parcă nu. Uneori mușcă dar mai des sunt prinși și…

***

Chișinăul nu este așa cum este pentru că Chirtoacă îi vinovat sau pentru că nu-s bani, sau pentru că orice altceva. Chișinăul este așa cum este pentru că e capitala Republicii Moldova. Iar Republica Moldova e țara moldovenilor.

Use Facebook to Comment on this Post