Cum credeți Londra, Paris, Praga sau Berlin știu de noțiunea ”Capitală europeană”? Ele singure se consideră capitale europene? Adică există un regulament-cadru care prevede că uite, asta e o capitală europeană da asta – nu? Istanbul este o capitală europeană? Da Washington cu New York sau Toronto și Montreal? Da Tokio, Hong Kong, Singapore sau Sidney? Ce e o capitală europeană în genere?
Statele membre UE folosesc noțiunea de ”Capitală europeană” în calitate de titlu onorific conferit unui oraș pentru un an în sfera promovării culturii și politicilor de tineret – Capitala europeană a culturii sau Capitala europeană a tineretului. Cam atît.
Ce este o capitală europeană?
Capitalele europene îs europene nu pentru că ele sînt situate geografic în Europa sau sunt capitalele statelor membre UE. Ele sunt ”europene” pentru că sunt organizate conform unor principii general-valabile, elaborate de-a lungul istoriei și perfecționate non-stop. Conform unei paradigme a dezvoltării orașelor europene.
Iată principalele ”standarde europene” pentru un oraș:
1. Orașul este pentru oameni. Prioritate în oraș au după cum urmează:
- Pietonii,
- Bicicliștii,
- Transportul public de suprafață și de mare capacitate (tramvaiurile, troleibuzele, autobuzele),
- Transportul public de mare capacitatate subterane (metroul și hibridurile sale),
- Transportul public de mică capacitate (rutiere, minibus-uri, taxi-uri)
- Transportul privat și tot felul de PorsheCayenne-uri.
2. Spațiile publice din oraș sunt comode și atractive, mașinile nu parchează aiurea pe trotuare iar sistemele de transport public sunt confortabile și profitabile.
3. Centrul Istoric al orașului este conservat și sunt interzise orice construcții noi. Iar clădirile vechi și monumentele de arhitectură sunt restabilite și puse în valoare.
4. Sunt strict reglementate contrucțiile și interzise ”pristroicile”, ”vneșnee uteplenie” vopsită în roz la etajul 14 și șantierele de construcție care durează zeci de ani.
Iar principalul principiu european este că orașele europene au o administrație care are patru funcții de bază:
1.Cercetează și analizează – țin mîna pe pulsul orașului. Numără mașinile și pietonii care circulă într-un loc anume ca să poată argumenta dacă trebuie trecere pietonală, semafor sau sens giratoriu.
2.Comunică – fiecare inițiativă, idee de proiect, realizare sau lucrare publică este consultată și comunicată cetățenilor. Problemele cetățenilor sunt ascultate și soluționate iar feedback-ul oferit de cetățeni este folosit pentru îmbunătățirea serviciilor publice.
3. Edifică – construiește, amenajează, repară, curăță și are grijă de oraș.
4. Crează – gîndește soluții creative pentru îmbunătățirea vieții oamenilor în oraș.
Strategia de a fi european
Rieșind din această paradigmă se elaborează Strategia de dezvoltare a unui oraș.
Dacă este vital necesară o șosea de centură, ca să descarci centrul orașului, atunci tot efortul municipalității se orientează spre găsirea banilor și construcția acesteia. Dacă orașul se înnădușă de automobile – se dezvoltă transportul public și nu se lățesc străzile. Se lucrează cu sursa problemei și nu cu manifestarea ei.
Din Strategie se elaborează Priorități iar din ele – Plan de acțiuni. Altfel e haos.
În ce Strategie se încadrează asta: ”construcția rețelelor de iluminat public pe bulevardul Dacia spre Aeroportul Chișinău, construcția străzii Ion Dumeniuc, asamblarea a 20 de troleibuze noi, amenajarea sensurilor giratorii, renovarea pistei de trepte din parcul Valea Morilor, termoizolarea clădirilor blocurilor, construcția parcării subterane din Piața Marii Adunări Naționale, restaurarea clădirii primăriei Chișinău”?
Ce e mai important? Pentru ce trebuie bani în mod prioritar? Care proiect are un impact mai mare asupra îmbunătățirii vieții orășenilor? Care e finalitatea? Cum se leagă între ele?
Nici un studiu, nici o analiză, nici o cercetare, nici un vector clar, nici o finalitate.
***
Dacă ar exista măcar un criteriu din cele de mai sus în Chișinău, eu aș recunoaște că acest oraș este o capitală europeană. Dacă aș vedea măcar un draft de strategie despre cum de realizat aceste principii în Chișinău aș recunoaște că acest oraș are un viitor european.
Dar la moment noi avem o capitală care este setată pe alte principii decît cele pe care se bazează o capitală europeană. Prioritate au mașinile, banii și relațiile de rudenie.
Fix așa cum guvernarea centrală construiește din Moldova un stat european, guvernarea locală face din Chișinău o capitală europeană. Fix așa de ineficient, populist, demagogic și fix așa n-au nici o închipuire despre ce este o țară/capitală europeană.