La 11 martie curent, Pretura Sectorului Rîșcani publică pe pagina sa oficială de facebook următoarele:
Evenimentul a fost reflectat pe larg și în presă. Prima reacție a fost una de bucurie pentru că acesta este primul caz cînd o construcție ilegală este demolată de autoritățile locale. Mai ales în contextul comentariului pus de pretură la postare.
Însă citind mai atent acest comentariu mi-am dat seama că ceva nu e curat la mijloc. Fraza ”Proiectul… își face efectele” mi s-a părut foarte stranie. Cum își poate face efectele un proiect de lege? Ori e lege care se aplică, ori e proiect care încă nu e lege și nu are putere juridică. Am încercat să cercetez un pic această situație și iată ce am descoperit:
Proiectul de lege misterios
Conform saitului oficial al Parlamentului RM, la 30.10.2015, Fracțiunea Partidului Liberal înaintează spre examinare ”Proiectul legii privind modificarea și completarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008 (art.30, 33, 177, 398, 180, 400’1)”. Proiectul primeșt numărul 417.
Proiectul prevede modificarea unor articole din Codul Contravențional care prevăd, în linii generale, constatarea și pedepsirea fenomenului construcțiilor neautorizate.
În nota informativă se argumentează că, la moment, construcțiile neautorizate sunt constatate de către Inspecția de Stat în Construcții care întocmește procese-verbale și le înaintează în instanță. Însă cele mai dese ori, aceste procese-verbale se anulează de către instanță în temeiul omiterii termenului de prescripție.
Pentru asta, autorii proiectului de lege solicită împuternicirea autorităților publice locale cu dreptul de a constata și sancționa construcțiile neautorizate.
Construcţiile neautorizate recepţionate final apar din cauza ne acoperirii cu măsuri de constatare a contravenţiei de construcţie neautorizată în termenul de prescripţie, trei luni, ce ulterior rămân neacoperite de prevederile legislaţiei. se argumentează în nota informativă.
Este interesant faptul că semnatarul acestei note informative este dl. Iurie Dîrda, deputat PL și, prin coincidență, proprietarul unei companii de construcții de succes.
În aceeași zi, fracțiunea PL mai introduce un Proiect similar, dedicat constatării și sancționării de către APL a comerțului stradal neautorizat.
Este clar că aceste două proiecte vin să ofere atribuții Primăriei Municipiului Chișinău pentru a face ordine în comerțul și construcțiile neautorizate. Lăudabilă inițiativă ar spune cititorul, ”Bravo PL” pentru că își susține Primarul General.
Nu e clar un singur lucru. Fenomenul construcțiilor ilegale și a comerțului stradal neautorizat a fost constatat de Dorin Chirtoacă încă la începutul primului mandat, în 2007-2008, iar din 2009 Partidul Liberal are fracțiune în Parlament și este, cum mici pauze, la guvernare.
De ce abia în 2015, în al treilea mandat al primarului, deputații liberali își dau seama că trebuie de modificat legea ca Dorin Chirtoacă să poată face regulă în Chișinău? 🙂
Dar să revenim la proiectul misterios. Conform datelor de pe parlament.md, proiectul de lege nr. 417 a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului din 22.07.2016 spre examinare, peste aproape un an (!) de la înaintare. Asta vorbește despre capacitatea PL de a promova legi de care orașul Chișinău are nevoie urgentă.
Pentru comparație, Proiectul Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, care îi oferă lui Dorin Chirtoacă atribuții speciale și care este mult mai complex ca domeniu de influiență și impact, a fost înaintat de deputații liberali la 04 aprilie 2016 iar la 17 noiembrie 2016 deja este votat în două lecturi concomitent. Se vede că urgențele Partidului Liberal sunt mai urgente decît urgențele chișinăuienilor.
Dar conform stenogramei ședinței, la propunerea dnei Violeta Ivanov, examinarea proiectului este amînată pentru ”săptămîna viitoare”.
Însă proiectul 418, cel cu comerțul neautorizat, a fost prezentat în plen și chiar a apărut o mică dezbatere referitor la unele prevederi. Puteți citi aici, la paginile 41-50. În cadrul acestei ședințe, după pauză, deputații votează în primă lectură acest proiect dar și comasarea lui cu proiectul nr. 137.
Proiectul nr. 137
Proiectul nr. 137 este un proiect de modificare a mai multor articole și prevederi ale Codului Contravențional, elaborat și înaintat de Guvernul RM la 04.04.2016.
Peste o săptămînă, la ședința Parlamentului din 27.07.2016 se dezbate Moțiunea de Cenzură împotriva Guvernului, iar proiectul nostru este examinat a doua zi, pe 28.07.2016. În stenograma ședinței puteți citi dezbaterea pe proiect (p.80-85).
Este interesant că în cadrul dezbaterii, deputatul PCRM Elena Bondarenco întreabă de ce nu se examinează și proiectul nr.159 din 23.04.2015 care prevede, printre altele, și împuternicirea primăriilor cu constatarea încălcărilor legislației. Astfel aflăm că deputații comuniști au propus un proiect similar cu jumătate de an înaintea liberalilor, fapt care iarăși, ne indică gradul de grijă al deputaților PL pentru problemele administrațiilor locale.
Spre finalul ședinței, proiectul nr. 417 al liberalilor este votat în primă lectură și, la fel ca și proiectul 418 (cu comerțul neautorizat), este comasat cu proiectul nr. 137 al Guvernului.
Proiectul înaintat de Guvern conținea deja prevederi precum:
- Demolarea construcțiilor neautorizate și defrișarea arborilor și arbuștilor (Punctul 239, Art 4395)
- Confiscarea bunurilor utilizate sau destinate pentru comerțul neautorizat (Punctul 239, Art. 4397, al. (2))
- Oferirea atribuțiilor constatatoare către Administrația Publică Locală (Punctul 223)
Așa că deputații liberali nu au venit cu prevederi noi, decît să aibă grijă să concentreze în mîinile Primarului și atribuțiile de Agent Constatator al autorității locale.
Dacă în Propunerea Guvernului de spunea:
atunci în legea finală vedem o mică modificare:
Cam asta e soarta eroicului ”Proiect 417 din 30.10.2015 înaintat de Fracțiunea Partidului Liberal” care ”își face efectul” la Pretura Rîșcani. După ce comuniștii și Guvernul au venit cu propuneri de modificări legislative, s-au trezit și liberalii să rezolve problemele autorităților locale.
Însă partea cea mai interesantă este că Proiectul nr. 137 al Guvernului este votat în a doua lectură la 17.11.2016, este publicat în MO la 16.12.2016 și prevede că ”intră în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării”. Adică noile prevedere vor putea fi aplicate începînd cu Vineri, 17 martie 2017.
Iar la 11 martie 2017 Pretura Rîșcani, eroic și cu tam-tam în presă, deja demolează o clădire. Cu o săptămînă înainte de intrarea în vigoare a legii care i-ar permite acest lucru. Nu mai zicem de faptul că oricum este nevoie de o decizie a instanței de judecată.
Cel mai probabil clădirea a fost demolată în baza unei decizii de judecată emisă în urma unui dosar înaintat mai devreme de către Inspecția de Stat în Construcții, care avea atribuții de agent constatator. Dar asta nu-i împiedică pe liberali să se laude cu lupta împotriva construcțiilor ilegale.
Ce va face Primarul?
Dincolo de jocurile de-a PR-ul ale Partidului Liberal, noile prevederi ale legii oferă Primăriei Chișinău instrumente și pîrghii legale suficiente să înceapă, de la 17.03.2017 o luptă serioasă cu construcțiile ilegale și comerțul stradal neautorizat.
Combinate cu atribuțiile extinse pe care i le ofără Legea privind Statutul Municipiului Chișinău, noile prevederi ale Codului Contravențional îi oferă lui Dorin Chirtoacă posibilitatea de a face ordine în orașul Chișinău într-un an de zile. Deja scuza că ”legea nu ne permite” nu mai merge.
Acum el ar trebui să formeze o structură interdepartamentală cu oameni din Direcția Arhitectură și Urbanism, Direcția Juridică, Direcția Transport Public, Direcția Comerț, Alimentație Publică și Servici, Direcția Locativ-Comunală, Direcția de poliție a municipiului Chișinău și să înceapă o cruciadă împotriva haosului și dezmățului comerțului stradal și al construcțiilor neautorizate.
Știind că va obține asemenea atribuții, Dorin Chirtoacă deja trebuia să își pună oamenii să îi pregătească dosarele cu sutele de cazuri și adrese unde au loc comerț și/sau construcții neautorizate. Și vineri, la ora 8:00 să vină în birou și să înceapă a semna procese-verbale pe care la ora 9:00, juriștii primăriei să le depună la judecătoriile de sector.
Cît de corupt nu ar fi sistemul judecătoresc, ei nu vor întrăzni să respingă toate adresările și Primăria Chișinău va obține cîștig de cauză pe cel puțin 50% din cazuri. Și atunci să pornească buldozerele și confiscațiile iar orașul să poată scăpa măcar de o parte din construcțiile și comerțul stradal în care se sufocă.
Să vedem cum își va utiliza Primarul atribuțiile.
***
Fotocolaj: Viorel Mardare, posmotrel.eu.