Una din marile probleme ale orașelor moderne este supraconcentrarea. O dată cu dezvoltarea orașului și creșterea populației, oamenii au nevoie de mai mult spațiu locativ, spațiu pentru oficii și servicii.
Tendința naturală este de a amplasa noile clădiri în centrul orașului. Pentru că e cel mai ușor și mai comod. Rețele deja există, totul e aproape, concentrarea de oameni e mare, respectiv și prețul final per metru pătrat va fi destul de mare.
Unele orașe, precum Chișinăul, preferă să nu se gîndească tare mult la aspectele negative ale acestei ”strategii” de dezvoltare. Investitorii pur și simplu rad de pe fața pămîntului clădirile vechi și îndeasă acolo blocuri imense, cu multe etaje. Pentru că pot.
Nu cred că trebuie să explic aici care sunt minusurile unei astfel de strategii de dezvoltare. De la creșterea presiunii pe rețele pînă la supraaglomerarea zonei sau de la pierderea centrului istoric și a patrimoniului arhitectonic pînă la gentrificare.
Toate aceste probleme au determinat orașele moderne să regîndească și să planifice procesul inevitabil de creștere a urbei.
Seestadt Aspern
Aspern Seestad este un proiect de dezvoltare urbană în nord-estul orașului Viena. Acest proiect prevede construcția de la zero a unui supercartier în districtul 22 al orașului, pe o suprafață de mărimea a 340 de terenuri de fotbal (240 hectare), care va crea condiții ”high-quality living” pentru peste 20 mii de locuitori și cam același număr de locuri de muncă.
În cadrul cursului de ”Urban Planning and Urbanism” pe care îl urmez la Viena, am vizitat acest cartier în devenire și am discutat cu unul dintre managerii proiectului.
Conceptul e simplu. Municipalitatea alocă, planifică și pregătește un spațiu pentru noul cartier iar investitorii și companiile de construcții își realizează proiectele în acest spațiu.
Primăria din Viena a alocat bani și a construit toate rețelele majore necesare: drumuri și transport care conectează Seestadt Aspern cu centrul Vienei, energie electrică, gaz, apă și canalizare și au amenajat spațiile publice. De asemenea autoritățile au construit o parte a zonei cu social housing – apartamente pe care le oferă la un preț accesibil familiilor tinere și persoanelor cu venituri mai mici.
Aici puteți vedea un timelapse de pe șantier:
Die Entstehung des Seeparks im Zeitraffer from aspern Die Seestadt Wiens. on Vimeo.
Cam așa arată cartierele construite deja:
Aici și-au găsit realizare cele mai curajoase proiecte ale arhitecților și cele mai moderne materiale și metode de construcție.
La prima vedere cartierul seamănă cu o imagine din Sim Sity. Spațiile publice sunt foarte bine amenajate dar nu prea au umbră. Dar asta pînă vor crește copacii plantați.
În paralel, coordonatorii proiectului se ocupă cu atragerea investitorilor, oferindu-le condiții avantajoase: legături excelente de transport, facilități financiare și o mulțime de spațiu deschis unde investitorii pot dezvolta proiecte la scară largă.
Vrei să construiești blocuri de social sau elite housing? Sau centre de oficii? Sau un hub inovațional? Pur și simplu contactează persoana responsabilă pentru investiții și ei îți vor oferi toată asistența necesară. Nu trebuie să cheltui bani pe infrastructura și amenajare. Doar îți construiești clădirea respecînd cerințele proiectului.
Seestadt Aspern este planificat și construit țînînd cont de toate elementele moderne de dezvoltare urbană: eficiență energetică, environment friendly, smart city, spații publice, infrastructura socială și de educație.
Străzile și curțile sunt cam pustii pentru că vizita noastră a fost într-o zi de Sîmbătă dar și pentru că majoritatea apartamentelor încă sunt goale. Cele mai multe blocuri au fost inaugurate abia în 2015.
În mijlocul cartierului a fost creat un lac artificial și un spațiu public deschis și atractiv pentru locuitorii de toate vîrstele. Plajă:
Terenuri și instalații de joc pentru copii
Linia și stația de metro (da, nu tot metroul e subteran 🙂 ) care face legătura cu orașul. În centru poți ajunge în 10-15 min.
Skate-park amenajat sub calea ferată
Terenuri de joacă pentru copii în curțile blocurilor
La nivel administrativ Seestadt este organizat și gestionat în bază de proiect. Există un coordonator din cadrul municipalității, funcționar public. În rest, proiectul are o echipă de management în care fiecare angajat are atribuții clare. La fiecare etapă în proiect sunt implicați specialiști cu profil necesar: arhitecți, urbaniști, sociologi, ecologi.
Finalizarea cartierului Seestadt este planificată pentru anul 2028, după cîteva faze de dezvoltare. Mai multe detalii despre Seestadt puteți vedea pe site-ul lor oficial.
***
Proiectul Seestadt Aspern este o soluție pentru construția haotică în oraș dar și un exemplu de planificare și prevenire a problemelor care apar în urma creșterii naturale a unui oraș.
Acest model ar putea fi adaptat și folosit în Chișinău, ca un instrument de control și gestionare a dezvoltării orașului. Așa am putea evita apariția de blocuri apărute acolo unde nu le este locul, am avea cartiere noi și moderne iar antreprenorii și companiile de construcție ar avea unde să își dezvolte proiectele, fără să fie nevoiți să mituiască funcționarii din primărie.
Iar orașul și-ar păstra centrul vechi și ar evita multe probleme cauzate de dezvoltarea haotică.