Șantierul ilegal de la Codreanca și reprezentanții adevărului istoric

După scandalul de la începutul săptămânii în legătură cu șantierul dintre Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă, Parcul Dendrariu și clubul de dans ”Codreanca” și după protestul tinerilor dansatori, Primăria Chișinău a dispus sistarea lucrărilor de construcție pînă la soluționarea litigiului.

2540411

Ieri stabilisem cu mai mulți activiști din societatea civilă să ne întîlnim la șantier ca să vedem cum am putea să amenajăm acest spațiu, ca să prevenim extinderea lucrărilor și să îl populăm cu oameni.

Dar ajunși la fața locului am văzut că gardul care a fost demontat mai devreme de activiști și deputații PSRM a fost reinstalat iar toate căile de acces în zonă au fost inchise prin săparea unor tranșei de vre-un metru adîncime.

Directorul clubului Codreanca, dl. Petru Gozun ne-a comunicat că în timpul zilei a apărut un mini-excavator care a săpat mai multe tranșei pe perimetrul șantierului. Două dintre ele chiar în fața porților clubului Codreanca.

Aceste tranșei seamănă  mai mult cu o răzbunare decît cu niște lucrări de șantier. Așa s-au răzbunat proprietarii companiilor de construcție pe clubul Codreanca, pentru că au îndrăznit să le încurce să își construiască blocul de 14 etaje.

Apropo de proprietari. Certificatul de urbanism și autorizația de construcție nr. 100-c/15 din 12..06.2015, au fost eliberate pentru SRL „Sivol-Service-Dhs” şi SRL „D&D Companie”.

SRL „D&D Companie” este compania  fostului consilier municipal, actualului deputat liberal Iurie Dîrda care a figurat în mai multe scandaluri legate de construcții ilegale sau semi-legale din Chișinău.

Dar dl. Dîrda e prea serios ca să se ocupe singur de șantiere și pentru asta are un om special, dl. Oleg Guțu, care prin coincidență este atât reprezentant al firmei „Sivol-Service-Dhs” cît și administrator la „D&D Companie”. În același timp, Oleg Guțu este și vicepreședinte al organizației teritoriale a Partidului Liberal din sectorul Rîșcani.

Screenshot (1)

Sistearea lucrărilor presupune că pe șantier nu se petrece nici o lucrare. Dar nu și pentru oamenii din Partidul Liberal.

În timp ce ne miram de noile tranșeie de pe șantier, a apărut un TIR plin cu țevi pentru apeduct și canalizare. Pe lîngă TIR a apărut un fel de șef, care dădea ordine șoferului să parcheze pe șantier pentru a descărca țevile.

Cînd ne-am apropiat de ei și le-am cerut explicații ei au început să se comporte agresiv și să cheme „intăriri”. Între timp, Vitalie Voznoi și Ion Ceban au chemat poliția.

În scurt timp, a apărut un echipaj al INP care s-a învîrtit pe loc și ne-a spus că ei nu pot face nimic și că trebuie să chemăm polițistul de sector.

Cînd a vîzut poliția, șoferul TIR-ului a spus că el în genere merge undeva la Buiucani și nu are nici o treabă cu șantierul de lingă universitate. Șefulețul în maiou și tapci s-a urcat în mașina parcată pe trotuar și a pornit să plece. Vitalie Voznoi a încercat să il oprească și a fost călcat cu roata pe picior. Șefulețul a început a panica, a încuiat mașina și a fugit de acolo.

Peste ceva timp, a apărut și dl. Oleg Guțu, care a început să îi dea ordine șoferului de TIR să plece. Vitalie și Ion nu i-au permis TIR-ului să pornească și au cerut inspectorilor de poliție să verifice actele pe țevi și foile de parcurs ale șoferului.

Aceste ”discuții” între șoferul TIR-ului și Oleg Guțu pe de o parte, Vitalie, Ion, dl. Gozun pe de altă parte și poliția pe mijloc au durat vreo două ore. Peste două ore de ”știu-nu știu”, ”al meu- nu al meu”, amenințări, înjurături și stres.

Vitalie și Ion insistau ca polițiștii să perfecteze procese-verbale pe toate încălcările depistate și să aresteze marfa pina la clarificarea situației. Polițiștii mormăiau că ei nu pot, că nu au dreptul că nuștiu mai ce.

În tot acest timp, în discuțiile cu Vitalie, Oleg și polițiștii  dl. Oleg Guțu arunca cu fraze gen ”o să ne mai întîlnim”, ”nu știi ce i se poate întîmpla omului”, ” o să rezolvăm”, ”o mîncat ușiganie la Primărie”, ”ai să vezi tu amendă” și alte perle din anii ’90. La întrebările noastre răspundea ironic și zeflemitor. Se vedea că omul nu se teme de nimic pentru că are spete serioase:

(video de Stanley Vartanian)

Pînă la urmă șoferul TIR-ului a primit o amendă iar eu am plecat fiind aproape sigur că acele țevi totuși vor ajunge pe șantier în acestă noapte. Prea sigur pe sine era dl. Guțu.

Am stabilit cu toții să revenim luni la șatier să scoatem definitiv gardul și să oprim lucrările.

****

Am plecat de la șantier cu un sentiment profund de greață.

Vă mai amintiți de acei gopnici în tapci cu BMW-uri care prin 2008-2009 susțineau comuniștii pentru că le permiteau să strîngă ”fărîmiturile” care mai rămîneau în urma afacerilor oamenilor serioși?

Ap iată acei gopnici amu au s-au organizat, s-au infiltrat în structurile guvernării, au prins la bani mari și nu se mai tem de nimic. Pentru că au în spate un partid. Partidul Liberal – partidul gopnicilor în tapci.

Use Facebook to Comment on this Post