Fântâna Cadânei: legenda a reînviat

Sîmbătă a avut loc ceremonia de inaugurare și sfințire a Fântânei Cadânei de la Lipnic, Ocnița. Fântîna a fost reconstruită din fondurile adunate de un grup de inițiativă.

În preajma acestei localități, acum 445 de ani a avut loc o bătălie dintre moldovenii conduși de domnitorul Ștefan cel Mare și tătarii care invadaseră Moldova. Conform istoricilor, aceasta este unica zonă aflată pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde izvoarele atestă o bătălie condusă de însuși Ștefan cel Mare. După o legendă locală , care spune că circa șase secole în urmă, cea mai frumoasă fată din localitate s-a aruncat în această fântână, deoarece un tătar dorea să o ducă în haremul său.

Deși locul este cunoscut pe larg, ultima reabilitare a fântânei a avut loc în anul 1989 iar în afară de localnici nimeni nu vizita aceste locuri istorice.

Așa arăta acest monument cînd a fost găsit de unul dintre membrii grupului de inițiativă:

Timp de câteva luni, echipa de voluntari a lucrat la elaborarea și avizarea proiectului de reamenajare a fântânei, a organizat campania de colectare de fonduri și a coordonat lucrările de construcție. Iar în rezultat a renăscut o legendă.

Așa arată acum Fântâna Cadânei:

 

Am mers împreună cu băieții și fetele din grupul de inițiativă la inaugurarea fântânii. Am fost plăcut surprins de seriozitatea cu care sătenii au pregătit acest eveniment. Poezii, cîntece, discursuri frumoase, ba chiar și o înscenare teatrală de care nu vezi la orice teatru din capitală (cu Ștefan cel Mare, oșteni, haine de epocă și cai adevărați).

***

Eu cred că acest proiect este unul de importanță istorică, pentru mica ”istorie” de 20 și ceva de ani a acestui stat. Spre regret, până acum, la am avut doar cazuri diamtral opuse. Cînd sute de monumente de importanță națională sau locală au fost demolate sau au fost lăsate uitării și au fost îngropate sub indiferența oamenilor.

Fântâna Cadânei a spart gheața. A fost primul proiect care a fost adus la bun sfîrșit în mai puțin de un an de la lansare. A fost primul proiect de acest fel, care a fost realizat nu din buget sau din finanțări străine. A fost făcut pe micile contribuții financiare a peste 130 de oameni.

A fost primul proiect de reastaurare a unui monument istoric, făcut nu de instituțiile de stat ci de niște oameni care au jertvit din banii, timpul și puterile lor ca să readucă la viață un monument-simbol aflat la cîteva sute de kilometri, la un capăt de sat.

Acest proiect este un exemplu pentru fluturătorii de flaguri a moldovei istorice și pentru cei care la un pahar de vin se bat cu pumnul în piept că ”noi sîntem urmașii lu Ștefan”.

***

Felicitări pentru MARIAN CHIRTOACA, IRINA GHELBUR, VALERIU GHELBUR,IURIE COJOCARU, SIMION BERZOI, VIOREL GAMURAR, ECATERINA GAMURAR, TEODOR NAVAL, ROMAN ZUBCO, VLADA CIOBANU, DUMITRU STRATAN, ANDREI ZUZA, NATALIA MUNTEANU şi PAVEL MUNTEANU pentru relizarea acestui proiect! 

Use Facebook to Comment on this Post