Ospitalitate, Tradiţie, Mizerie

Îţi faci impresia despre o ţară după capitala sa. Percepem Franţa prin Paris, Marea Britanie prin Londra, Rusia prin Moscova şi tot aşa. Şi cu cît e mai mică ţara cu atît e mai importantă capitala pentru promovarea imaginii acestei ţări.

Orice străin îşi face impresia despre Moldova după Chişinău. Nu după spoturi feerice despre plai-gură de rai, nu după GDP-ul ţării ci după oraşul în care el poposeşte.

Şi în acest caz şansele Moldovei să fie o  destinaţie atractivă pentru turişti sunt egale cu zero. Pentru că în Chişinău e jopa. Da-da. Anume acea mare și expresivă jopă rusească care exprimă nu atît o înjurătură cît reflectă o stare de lucruri.

În acest post vom vorbi doar despre un aspect a jopei chișinăuiene – mizeria.

***

Mizeria nu este gunoiul sau oamenii nesimțiți din Primărie. Mizeria este totalitatea acestora. DEX-ul ne spune că este un aspect exterior care arată o mare sărăcie, murdărie ori dezordine.  Și are dreptate.

Pentru că orașul de cîteva săptămîni arată așa:

Eu înțeleg că Primarului și ”echipei” le este complicat să repare drumurile și rețelele de apă, că le e greu să scoată rutierele din oraș, că e complicat să scoată gheretele pe care singuri le-au pus.

Dar elementara evacuare a grămezilor de omăt îmbibat cu glod și mucuri de țigară e chiar o operație atît de complicată? Oare chiar nu se găsesc 10 tractoare și 100 de muncitori cu lopeți pentru a curăța măcar centru orașului? Pentru că nu cred că vom ajunge vre-o dată la așa ceva.

Oare e ok ca la 1 metru de CENTRUL ȚĂRII (însemnat frumos cu o placă pe  trotuar) vizavi de Primăria Municipiului Chișinău, să stea stea o grămadă de rapăn timp de cîteva săptămîni?

Cam ce impresie ar avea turiștii despre Moldova după ce văd asta:

Și treaba asta se repetă în fiecare primăvară în Capitala Europeană a Moldovei.

***

”Pune mîna pe lopată!”,  ”Primăria n-are bani!” ar striga floarea tineretului liberal, susținătorii docili ai Haosului de la Primărie. Dar stați oleacă!

Lunar, în Chișinău, mii de agenți economici (printre care și eu) plătesc așa numita Taxă de amenajare a teritoriului care se duce în bugetul local. Plus o sumedenie de alte taxe, pe care oamenii care au de lucru în acest oraș le plătesc fără întrebări. Chiar nu ajung acești bani pentru curățirea străzilor de mizerie? Sau așa e mai frumos?

Mizeria de pe străzi reflectă mizeria din capurile și sufletele ”gospodarilor” din Primărie și Preturi. Acești oameni își rezolvă problemele personale și de partid și le este fix în cot de acest oraș.

1939546_589622421122996_1395634377_o

foto de pe interneturi

Mulțumim, domnule Primar!

***

Între timp, un consilier local probabil se jăluie presei despre niște oameni răi care construiesc ilegal 🙂 ceva deasupra teatrului său.

Încă un strigăt de disperare de la Andrei Haret.

Use Facebook to Comment on this Post