Tag Archive campanie

Byvictor

Reamenajarea scuarului Cehov: colectarea banilor și alte aspecte importante

Duminica trecută a fost dat startul campaniei de colectare a fondurilor pentru reamenajarea Scuarului Cehov. După cum am promis, am prezentat tuturor echipa care lucrează la proiect, metodele de colectare a banilor, viziunea de reamenajare a scuarului și partenerii.

Echipa

Victor Chironda, Vlada Ciobanu, Serge Kino, Victor Buzu, Sergiu Tofilat, Artur Gurău, Valeriu Pașa, Natalia Cojocaru, Catalina Bucos și Victoria Nonii sunt cei care s-au implicat pînă acum în activitățile proiectului. Dar echipa se poate oricînd mări dacă mai sunt doritori.

Metodele de colectare:

Pentru reamenajarea scuarului avem nevoie de 15 000 de dolari. banii vor fi direcționați spre procurarea mobilierului necesar dar și pentru lucrările de amenajare și costurile de promovare ale proiectului.

1. Pe platforma de colectare Indiegogo.com pe acest link: https://www.indiegogo.com/projects/o-via-a-noua-pentru-scuarul-cehov/x/8623988

Am les sa facem colectarea de baza aici din mai multe motive. E mai ușor sa faci donația (ai nevoie doar de un card și bani în cont), evidența donațiilor și a perks-urilor (cadouri de mulțumire) se duce automat, putem urmări statistica donațiilor și putem ușor promova pagina pe internet.

2. Prin cont bancar:

”ProCredit Bank” SA
IDNO banca: 1007600059183 B.C. ””ProCredit Bank” SA”
Cod swift: PRCBMD22
cont: 2251163125001498 în MDL
Asociația Obștească Centrul pentru Politici Europene
IDNO/cod fiscal: 1011620003763

3. Prin boxe de colectare:

Boxele se vor afla în incinta Propaganda Cafe și în Scuarul Cehov. Boxa din scuar va fi însoțită de voluntari cu materiale promoționale.

Viziunea de reamenajare

Astfel de comentarii mi-au creat impresia că oamenii nu prea au înțeles ce ne propunem să facem.

Din acest motiv, țin să subliniez următoarele:

1. Ideea de reamenajare a scuarului a pornit de la problemele existente acolo : parcări ilegale, trotuar spart, lipsa băncilor și a coșurilor de gunoi, lipsa felinarelor. De asta obiectivul primar al proiectului nostru este să înlăturăm aceste probleme.

2. 15 mii de dolari sunt o sumă calculată pentru procurarea mobilierului urban și realizarea lucrărilor de reabilitare a spațiului (plombarea trotuarului, curățirea copacilor, schimbarea gazonului).

3. Atît suma colectată acum cît și lucrările menționate reprezintă PRIMA ETAPĂ a reabilitării acestui scuar: REAMENAJAREA.

Adică noi, pînă în iarnă nu vom realiza lucrări de construcție sau demolare și nu vom face lucrări care să determine schimbarea aspectului arhitectonic al acestei zone. Detalii puteți vedea aici.

Ceea cea ne propunem să facem este înlăturarea obstacolelor care nu permit oamenilor să populeze acest spațiu și dotarea lui cu utilități ca el să fie util și atractiv pentru oameni.

Ulterior, vom organiza împreună cu autoritățile un concurs, cu cerințe clare și condiții fixe, în care mai mulți arhitecți să vină cu proiecte arhitecturale de reconstruire a zonei. În baza unui proiect cîștigător va fi realizat caietul de sarcini, vor fi estimate costurile și atunci vom căuta să găsim finanțare pentru lucrări (atît din bugetul municipal cît și din sponsorizări).

Atunci o sa fie și schițe pe hîrtie milimetrică, și desene in 3D și plan de lucrări și poate ceva ”mai îndăzneț și mai memorabil”. Sorry, dragi prieteni, dar lucrurile memorabile nu se fac peste noapte, cu 15 mii de dolari.

***

Dar la moment situația este destul de îmbucurătoare. În doar 5 zile decampanie am reușit să colectăm peste 2500 de dolari, ceea ce reprezintă cam 17% din total.

1. Acești bani au fost donați de 76 de persoane, cu o medie de 32,8 dolari de om. Desigur că unii au dat 1$ iar alții 250$ sau chiar 500$. Dar totuși e o medie destul de încurajatoare.

2. Orice campanie de colectare a resurselor decurge pe valuri. Valul 1, generat de evenimentul de lansare se stinge, de asta avem tot mai puține donații pe zi. Dar vor urma alte valuri pe care le pregătim, generate de evenimente, emisiuni TV, publicitate web și alte instrumente care vor fi folosite pentru promovarea campaniei.

3. Este foarte important să colectăm acești bani de la oameni simpli și nu de la companii și agenți economici. Pentru o companie mare 1 mie de dolari îs bani mici. Pentru o cetățean simplu 100 de dolari sunt bani mari. Compania donează pentru publicitate și promovare. Orășenii donează pentru că țin la acest oraș și îl vor frumos și prietenos pentru ei. Plus la asta vrem să demonstrăm că în acest oraș contează nu numai autoritățile și agenții economici, dar și cetățenii. Ei tot sunt o forță care poate schimba starea de lucruri în oraș. De asta, la moment, nu punem accent pe colaborarea cu agenții economici ci mizăm pe contribuțiile mici dar din suflet 🙂

 

Colaborarea cu autoritățile

Vreau să accentuez faptul că acest proiect NU are drept scop demonstrarea faptului că ”primăria nu face nimic” sau că ”primarul e rău”. Și nici NU vine să lanseze un nou proiect politic sau mișcare socială! Cu asta se ocupă alții.

Acest proiect are drept scop reamenajarea scuarului în scopul transformării lui într-un spațiu urban util și atractiv pentru oameni. Sorry, dar cam atît 🙂

În acest sens, colaborarea cu autoritățile este nu numai normală, dar și necesară. Noi vrem ca proiectul nostru să fie un exemplu pentru alte grupuri de orășeni. Iar într-o societate normală colaborarea societății civile cu autoritățile e o chestiune normală și necesară din ambele părți. Mai ales că o serie de lucrări le pot realiza numai instituțiile municipale de profil (Spații verzi, Exdrupo, Lumteh).

Astfel, am înaintat un demers oficial pe numele Primarului General în care am solicitat ajutorul Primăriei în ceea ce privește realizarea lucrărilor de reabilitare a scuarului Cehov. Acest demers a fost semnat de Primar, iar împuternicit pentru organizarea și executarea lucrărilor a fost Pretorul sectorului Centru, dl. Oleg Poiată. Pentru asta nu ezit să îi mulțumesc lui Dorin Chirtoacă pentru deschidere și implicare 🙂

Astăzi am avut o discuție cu Pretorul în care am stabilit ce și cum trebuie să facem. Marțea viitoarea vom avea o ședința la fața locului cu șefii întreprinderilor de profil și timp de o săptămînă trebuie să înceapă lucrările.

Sper că mai sus am răspuns și la astfel de întrebări:

Atît timp cît nu se construiește, nu se demolează și nu se schimba aspectul zonei, nu este necesară coordonarea cu Consiliul Municipal.

Parteneri

La moment avem următorii parteneri:

Resursele media care au reflectat campania:  Canal3, Diez, Prime, Moldova.org, Ziarul de Gardă, Yupi.md

Bloggerii care au scris despre eveniment: Bunelul. Iaka așa o situație, dragi colegi din blogosferă. Poate mai lăsați politica și mai reveniți la viața reală 🙂

Răspunsuri la întrebări

În imaginile prezentate, copacii au fost omiși pentru o buna vizualizare. În realitate copacii vor fi curățiți și lăsați în pace. Ba chiar vo fi sădiți și alții noi.

 

Cu timpul gheretele vor fi eliminate de acolo. Oricum în zonă trebuie să existe niște gherete dar cu alt profil: ceai, cafea, apă, sandwish-uri, fructe care pot fi consumate de oamenii care ar sta în acest spațiu.


 

Eu nu zic că Primăria nu ar trebui să amenajeze acest scuar. Dar noi avem două variante: să stăm și să așteptăm sau să încercăm să facem ceva cu forțele proprii. Plus la asta, întreprinderile municipale de profil se vor implica și vor face lucrările prealabile necesare. Iar ei tot din impozite lucrează 🙂

***

Cam asta la moment. Promit să vă țin la curent cu desfășurarea campaniei și a proiectului. Pentru update-uri și noutăți abonați-vă la pagina de facebook a proiectului.

****
Ah da, și nu uităm să facem donații! 🙂

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post

Byvictor

O nouă viață pentru scuarul teatrului Cehov

Exact un an în urmă, la concursul de idei din cadrul Cuptorului Blogosferic, o echipă de bloggeri (din care făceam parte și eu) a propus o idee de reamenajarea a scuarului din fața teatrului rus ”A.P. Cehov”, aflat la intersecția străzilor V. Pârcălab și Mitropolit Varlaam. La moment el arată cam așa:

Atunci  ne-am gândit să amenajăm un loc în care locuitorii orașului să poată petrece timpul în regim offline, să socializeze, să comunice, să se simtă bine:

Atunci inițiativa nu a acumulat suficiente voturi pentru a cîștiga în concurs, pierzînd în fața ”legii 2%”. Acest poll arată clar care sunt prioritățile noastre și capacitatea de mobilizare a cofibrăikurilor 🙂

***

Dar poate că așa a fost mai bine.

Atunci ideea era necoaptă și implementarea ei imediată și nepregătită o putea compromite. Pentru că ”amenajarea” este un cuvînt cu semnificație destul de largă iar realizarea proastă a ideilor bune este o practică des întîlnită în acest oraș.

Pentru a nu merge pe calea ”străzii” pietonale, cînd dintâi se face apoi se gîndește, am decis să analizăm și să planificăm foarte bine lucrurile, astfel încât amenajarea scuarului Cehov să fie un model pentru astfel de acțiuni.

Mai ales că scuarul Cehov are un precedent. În anul 2012, un grup de tineri artiști au făcut curăţenie în Scuarul Teatrului Cehov din Capitală. Intenția lor era  să transforme Scuarul într-un spaţiu public atractiv pentru locuitorii Capitalei.

După cum putem observa, deși a fost curățit de gunoi și pictat, Scuarul nu a devenit mai atractiv pentru chișinăuieni. Acolo nu se adună nimeni, oamenii merg ”în treacăt”, nimeni nu se oprește, nu se așează, nu socializează.

Curățenia e un lucru bun dar insuficient pentru schimbarea percepției oamenilor despre un spațiu. Din cauza mai multor elemente, oamenii nu percep acest spațiu drept unul care să îi predispună să se oprească acolo și să interacționeze. Pentru că el arată cam așa:

****

În toată această perioadă eu am încercat să înțeleg de ce oamenii în unele spații publice se simt comod iar în altele nu? De ce în unele locuri ei se opresc iar prin altele merg în treacăt? Care sunt elementele care fac un spațiu public, o zonă urbană să fie populată de oameni?

În articolele mele precedente am încercat să descos această problemă. Cel mai mult am scris despre asta aici, aici și aici.

În urma sutelor de materiale citite la temă și a observațiilor spațiilor urbane din Chișinău, am înțeles că între cum trăiesc oamenii și cum acționează și gîndesc este o strînsă legătură. Cu alte cuvinte omul face spațiul iar spațiul face omul.

Eu cred în faptul că spațiile urbane amenajate corect ar stimula creșterea nivelului de cultură și civilizație a chișinăuienilor. Amenajînd un spațiu, setînd niște reguli de comportament și avînd grijă ca oamenii să le respecte poți ”educa” oamenii care îl populează. Psihologii numesc asta ”Influenţele situaţionale în transformarea comportamentală a individului.”

Reieșind din această ipoteză, eu am încercat să identific acele elemente care fac din scuarul Cehov un spațiu neprietenos, în care oamenii nu vor să ”trăiască”. Cele mai importante sunt acestea:

Problema 1: Parcările

Din cauza mașinilor parcate ILEGAL pe trotuar pietonii percep acest spațiu drept unul destinat automobilelor. Din cauza mașinilor parcate oamenii evită această zonă. Pentru că pur și simplu e imposibil să mergi pe trotuar. Iar acei care au drum pe aici, sunt nevoiți să meargă prin asta:

IMG 20140321 01002

sau chiar asta:

IMG 20140321 01000

Parcările pe perimetrul scuarului, de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab ”inchid” spațiul, creând o cutie care nu permite accesul oamenilor în această zonă.

Există o singură metodă eficientă împotriva parcărilor ilegale – separarea fizică a trotuarului prin stîlpi ornamentali de protecție. Civilizația umană încă nu a inventat un instrument mai eficient pentru lupta cu oamenii fără obraz.

Problema 2: Lipsa băncilor

Ca pietonii să poată aprecia spațiul ei trebuie să se oprească din mersul lor grăbit și să ”simtă” spațiul în care se află. După deschiderea zonei de peretele de automobile urmeză ca oamenii să aibă posibilitatea să se oprească și să se așeze undeva. Astfel, este strict necesară amplasarea unor bănci în scuar.

Cel mai bun loc pentru primele scaune ar fi acesta:

De-a lungul pavajului, sub umbra copacilor, pietonii ar putea să se oprească și să se așeze. Să se odihnească un pic și să perceapă la nivel inconștient că ”aici este un loc sigur și comod”.

Oamenii au nevoie de bănci, scaune și parapete  pentru așezat

apăsați pe imagine ca să citiți un material interesant de Ion Grosu, despre zonele verzi din oraș

Problema 3: Iluminarea

Iluminarea este inca un lucru extrem de important petru crearea atmosferei de comoditate și securitate. Scuarul are două felinare care nu funcționează. Unul la marginea străzii

1082720 578748305497285 247520741 n

și unul între copaci

1079269 578747918830657 36485336 n

Chiar dacă ar lucra, două felinare pentru un astfel de spațiu e puțin. Sunt necesare cîteva felinare de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab, plus cîteva în zona băncilor.

Iluminarea la nivelul pietonului este absolut necesară pentru un spațiu în care se vrea ca lumea să se simtă confortabil. Lumina stîlpilor de 10 metri nu este suficientă pentru a crea o zonă de comfort și securitate pentru pietoni.

Fără eliminarea acestor trei probleme de structură, este inutilă orice amenajare estetică și vizuală a zonei. Pentru că oamenii pur și simplu nu o vor ”popula”.

Ce putem face?

Echipa noastră de inițiativă a elaborat un proiect de amenajare a scuarului Cehov. Proiectul este împărțit pe etape. Prima etapă se focusează pe depășirea problemelor cu parcările, băncile și iluminarea.  Proiectul trebuie discutat cu administrația teatrului, cu Primăria și mai ales cu locuitorii orașului.

O imagine din schițele de amenajare a scuarului în calitate de teaser 🙂

Astfel, ne propunem să organizăm o prezentare publică a proiectului, unde pot veni toți cei care sunt interesați de această idee, ca să discutăm și să vedem cine, cum și unde se poate implica.

Întîlnirea va avea loc sâmbătă,  9 august, ora 15:00, chiar în scuarul Teatrului ”A.P. Cehov”.

Ne vedem acolo 😉

****

Aici puteți vedea o analiză mai detalizată a problemelor scuarului.

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post