Category Archive Proiecte

Byvictor

Scuarul Cehov: prezentarea publică și dilema havuzului

Ieri am organizat prezentarea și dezbaterea publică a proiectului de reamenajare a scuarului teatrului Cehov. Evenimentul a avut loc chiar în scuar și a întrunit peste 20 de persoane interesate de acest subiect.

Am prezentat  un scurt istoric al ideei și viziunea mea despre dezvoltarea și valorificarea acestui spațiu urban. După cum am explicat și în postările precedente, eu văd începutul amenajării prin depășirea celor trei probleme principale: parcările ilegale, iluminatul și utilitățile.

Schițele prezentate nu sunt obligatorii și nici finale. Este doar o viziune a arhitectului Victor Buzu care a binevoit să ne ajute cu un concept de la care să pornim discuțiile.

Deși toată lumea a votat PENTRU reamenajarea a scuarului, prezentarea a stîrnit discuții și polemici. Cele mai multe dezbateri au apărut în jurul havuzului. Să fie reconstruit și modernizat sau să fie reutilat într-un amfiteatru pentru mini-concerte și performance-uri (ca pe proiectul propus).

Aici puteți vedea un reportaj video despre eveniment iar aici un reportaj foto.

***

Această prezentare publică a fost organizată cu scopul de a implica comunitatea în discutarea proiectului. Pentru că eu cred că orice tip de amenajare, construcție sau modificare a spațiului public trebuie dezbătută și coordonată cu publicul. Numai așa proiectele de acest gen pot reflecta interesele și asigura necesitățile oamenilor. Iar asta asigură implicare, atitudine și grijă față de spațiile publice din partea cetățenilor.

Eu imi propun ca reamenajarea scuarului Cehov să nu fie doar un proiect de valorificare a unei zonelor publice urbane, ci și un model de organizare a acestor tipuri de proiecte.

În acest sens se văd două căi pe care putem merge:

1. Restructurarea totală 

Aceasta este varianta hard, care presupune elaborarea unui proiect arhitectural complex și complet de amenajare a zonei. Proiectul ar presupune ca pe lîngă cele trei probleme de bază să se prevadă reconstrucția și modernizarea havuzului, gazonului,  pavajului, plantarea arborilor decorativi. În baza acestui proiect se va elabora devizul de cheltuieli și va fi demarată campania de colectare a fondurilor.

Varianta hard are două puncte slabe: costurile și utilitatea. Reconstrucția  tuturor elementelor zonei ar presupune costuri destul de mari. Conform aprecierilor, numai pentru reconstrucția havuzului și a rețelei conexe este nevoie de vreo 10 mii de euro și cîteva mii de lei pe lună pentru întreținere. Mai ales că teatrul nu are buget pentru întreținerea havuzului iar municipalitatea nu se poate implica pentru că spațiul nu este în gestionea lor.

Iar utilitatea acestor restructurări poate fi doar presupusă, așa cum nu avem studii care să ne demonstreze că existența unui havuz ar genera o atractivitate mai mare decît existența unui amfiteatru pentru performance-uri.

așa arăta havuzul în anii ’70

2. Amenajarea treptată

Ar fi o variantă soft a reamenajării zonei care s-ar focusa prioritar pe eliminarea celor trei probleme primare (parcările, utilitățile, iliminatul). Este o soluție mai puțin costisitoare, așa cum cheltuielile s-ar limita la procurarea pilonilor de protecție, a felinarelor și a băncilor, iar lucrările de instalare și amenajare s-ar face cu suportul serviciilor municipale de profil și a voluntarilor.

Totodată, probabilitatea că aceste amenajări ar schimba atmosfera spațiului și ar atrage oamenii este mult mai mare.

scuarul din fata liceului ”Gh. Asachi”

Exemplul scuarului ”Noroc Volosatîi” din fața liceului ”Gh. Asachi” demonstrează că pentru ca o zonă urbană să fie plină de oameni nu este neapărat să se facă investiții mari sau să se reconstruiască din rădăcină.

***

Astfel, propunem spre discuție aceste două variante de reamenajare a scuarului Cehov și invităm susținătorii să își argumenteze pozițiile. Oricum, este foarte important ca în căldura inspirației și încântării față de ideia reamenajării scuarului să nu uităm care este scopul principal al proiectului – ”popularea” lui cu oameni.

Săptămîna care urmează vom constitui grupul de lucru pentru implimentarea proiectului, vom distribui responsabilitățile și vom adopta și planul de acțiuni.

Cei care doresc să se implice și să facă parte din acest grup sunt invitați marți, 12 august la prima ședința a grupului. Întîlnirea va avea loc la Cocoșul Roșu (Str. Sciusev 79), ora 19:00.

Toate noutățile și tot procesul de lucru va fi reflectat pe acest blog și pe grupul special de pe facebook.

***

Aducem sincere mulțumiri dlor Sergiu Stanciu, Veaceslav Bulat, Oleg Poiată, Dorin Dusciac, Ion Ștefăniță pentru prezență la eveniment și susținere a proiectului. Mulțimim tuturor care au venit la prezentare și celor care ne susțin în ceea ce facem 🙂

 

 

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post

Byvictor

Scuarul Cehov: situația la moment

După cum am scris în postarea precedentă, ne propunem să amenajăm scuarul teatrului A.P Cehov din Chișinău. Pentru asta este nevoie să cunoaștem specificul locului și să vedem care sunt principalele probleme pe care trebuie să ne focusăm.

Analiza situației

Acest scuar este amplasat chiar în centrul orașului, în intersecția străzilor Mitropolit Varlaam cu Vlaicu Pîrcălab. Lîngă hotelul ”Leogrand”, centrul comercial ”Sun Sity”, restaurantul ”Velgar”, universitatea ”ULIM” și teatrul ”Cehov” și la cîțiva pași de parcul Catedralei. Tote fiind locuri de maximă atracție pentru chișinăuieni, dar mai ales pentru străini: turiști, oameni de afaceri, diplomați și alți oaspeți ai capitalei noastre.

Conform datelor oficiale și după spusele directorului teatrului Cehov zona are două subzone:

 Zona 1: cu o suprafață de 0,485 ha este proprietate de stat, și este gestionată de către administrația teatrului.

scuar 1Zona 2: spațiu verde, cu suprafața de 0,029 ha aflat în proprietate municipală

scuar2Iar trotuarele străzilor V. Pârcălab și M. Varlaam sunt drumuri publice și nu au destinație de autoparcare, cum o are zona 870 din fața Sun City.

Conform observărilor efectuate, în această zonă, zilnic, circulă între 5 și 10  mii de pietoni. Iar conform regulamentului circulației rutiere, trotuarul e o parte a drumului destinat circulației pietonilor.

Dar în zona scuarului Cehov, pietonii sunt nevoiți să circule prin asta:

IMG 3100

IMG 3102Din cauza mașinilor parcate și a trotuarului spart, pietonii sunt nevoiți să facă slalom sau să iasă pe carosabil. Iar dacă ești cu cărucior pentru copii sau în scaun cu rotine n-ai nici o șansă.

IMG 3134Ca să împiedice parcarea ilegală, cîndva municipalitatea a pus vazoane de beton de-a lungul trotuarului. Dar șoferii le-au dat la o parte ca să facă loc pentru automobile.

IMG 3110Asta demonstrează că unica metodă de luptă cu homo automobilus este instalarea stîlpilor de protecție.

IMG 3119Cu parcările situația e clară. Să analizăm zona verde.

Fiind în proprietate municipală, probabil acează zonă trebuie să fie îngrijită de Întreprinderea Municipală “Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”. Dar se vede că ei nu prea ajung pe aici. Sau dacă ajung fac lucru pe jumătate.

Recent, iarba a fost tăiată. Dar grădinarii municipali uită să taie tufarii sălbatici care au deja vr-o trei ani și ajung la trei metri înălțime. Și nici proprietarii gheretelor lîngă care cresc acești arbuși nu se grăbesc să scape de ei. Probabil ei consideră că asta e frumos.

IMG 3112

IMG 3132Sub tufari în schimb își găsesc adăpost cîinii, piscicile și tot felul de gunoi.

IMG 3116Gunoiul e prezent și în afara tufarilor

IMG 3115

IMG 3117În schimb, spațiul verde din scuar este un excelent veceu pentru cîini și pisici, după cum menționa și Ion Grosu.

IMG 3123În afară de parcări, tufari și gunoi scuarul Cehov mai are o problemă: lipsa utilităților. Cel mai mult se simte lipsa iluminatului și a locurilor pentru așezat.

Cele două felinare sunt foarte deteriorate și deconectate de la rețea.

IMG 3127

IMG 3121Iar acolo unde puteau fi niște bănci pentru oameni, la umbră stau mașinile.

IMG 3128

****

Amplasarea băncilor, a felinarelor, repararea și amenajarea trotuarelor și a trecerilor pietonale – sunt lucruri foarte simple, care fac spațiul public mai confortabil și mai sigur.  Bătrînii și oamenii cu mobilitate redusă au nevoie de bănci și treceri pietonale denivelate, mămicile cu cărucioare și cei în scaune cu rotile – de trotuare largi și fără gropi, tinerii care se adună serile au nevoie de iluminare.

Cînd apare o infrastructură pietonală normală, oamenii încep a merge pe jos. Acolo unde totul e plin de mașini și nu ai unde te așeza, pietonii nu au ce face.

o stradă din Moscova înainte și după amenajarea pietonală sursa: varlamov.me

Astfel, noi credem că amenajarea scuarului trebuie să înceapă cu soluționarea acestor patru probleme: parcările, iluminatul, băncile și curățenia.

În urma acestor schimbări ne așeptăm ca oamenii să înceapă a popula această zonă. Ulterior, dacă aceste schimbări vor avea efect, vom ști că suntem pe calea cea dreaptă și vor urma alte amenajări mai complexe.

***

Ne bucurăm să anunțăm că la grupul de inițiativă a proiectului de amenajare s-au alăturat Directorul Teatrului ”A.P. Cehov”, dl. Constantin Haret și echipa proiectului Urban Green din cadrul programului ActivEco al asociatiei EcoVisio care vor organiza în scuarul Cehov cîteva evenimente de promovare a produselor ecologice și a problemelor de mediu în Moldova.

 

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post

Byvictor

O nouă viață pentru scuarul teatrului Cehov

Exact un an în urmă, la concursul de idei din cadrul Cuptorului Blogosferic, o echipă de bloggeri (din care făceam parte și eu) a propus o idee de reamenajarea a scuarului din fața teatrului rus ”A.P. Cehov”, aflat la intersecția străzilor V. Pârcălab și Mitropolit Varlaam. La moment el arată cam așa:

Atunci  ne-am gândit să amenajăm un loc în care locuitorii orașului să poată petrece timpul în regim offline, să socializeze, să comunice, să se simtă bine:

Atunci inițiativa nu a acumulat suficiente voturi pentru a cîștiga în concurs, pierzînd în fața ”legii 2%”. Acest poll arată clar care sunt prioritățile noastre și capacitatea de mobilizare a cofibrăikurilor 🙂

***

Dar poate că așa a fost mai bine.

Atunci ideea era necoaptă și implementarea ei imediată și nepregătită o putea compromite. Pentru că ”amenajarea” este un cuvînt cu semnificație destul de largă iar realizarea proastă a ideilor bune este o practică des întîlnită în acest oraș.

Pentru a nu merge pe calea ”străzii” pietonale, cînd dintâi se face apoi se gîndește, am decis să analizăm și să planificăm foarte bine lucrurile, astfel încât amenajarea scuarului Cehov să fie un model pentru astfel de acțiuni.

Mai ales că scuarul Cehov are un precedent. În anul 2012, un grup de tineri artiști au făcut curăţenie în Scuarul Teatrului Cehov din Capitală. Intenția lor era  să transforme Scuarul într-un spaţiu public atractiv pentru locuitorii Capitalei.

După cum putem observa, deși a fost curățit de gunoi și pictat, Scuarul nu a devenit mai atractiv pentru chișinăuieni. Acolo nu se adună nimeni, oamenii merg ”în treacăt”, nimeni nu se oprește, nu se așează, nu socializează.

Curățenia e un lucru bun dar insuficient pentru schimbarea percepției oamenilor despre un spațiu. Din cauza mai multor elemente, oamenii nu percep acest spațiu drept unul care să îi predispună să se oprească acolo și să interacționeze. Pentru că el arată cam așa:

****

În toată această perioadă eu am încercat să înțeleg de ce oamenii în unele spații publice se simt comod iar în altele nu? De ce în unele locuri ei se opresc iar prin altele merg în treacăt? Care sunt elementele care fac un spațiu public, o zonă urbană să fie populată de oameni?

În articolele mele precedente am încercat să descos această problemă. Cel mai mult am scris despre asta aici, aici și aici.

În urma sutelor de materiale citite la temă și a observațiilor spațiilor urbane din Chișinău, am înțeles că între cum trăiesc oamenii și cum acționează și gîndesc este o strînsă legătură. Cu alte cuvinte omul face spațiul iar spațiul face omul.

Eu cred în faptul că spațiile urbane amenajate corect ar stimula creșterea nivelului de cultură și civilizație a chișinăuienilor. Amenajînd un spațiu, setînd niște reguli de comportament și avînd grijă ca oamenii să le respecte poți ”educa” oamenii care îl populează. Psihologii numesc asta ”Influenţele situaţionale în transformarea comportamentală a individului.”

Reieșind din această ipoteză, eu am încercat să identific acele elemente care fac din scuarul Cehov un spațiu neprietenos, în care oamenii nu vor să ”trăiască”. Cele mai importante sunt acestea:

Problema 1: Parcările

Din cauza mașinilor parcate ILEGAL pe trotuar pietonii percep acest spațiu drept unul destinat automobilelor. Din cauza mașinilor parcate oamenii evită această zonă. Pentru că pur și simplu e imposibil să mergi pe trotuar. Iar acei care au drum pe aici, sunt nevoiți să meargă prin asta:

IMG 20140321 01002

sau chiar asta:

IMG 20140321 01000

Parcările pe perimetrul scuarului, de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab ”inchid” spațiul, creând o cutie care nu permite accesul oamenilor în această zonă.

Există o singură metodă eficientă împotriva parcărilor ilegale – separarea fizică a trotuarului prin stîlpi ornamentali de protecție. Civilizația umană încă nu a inventat un instrument mai eficient pentru lupta cu oamenii fără obraz.

Problema 2: Lipsa băncilor

Ca pietonii să poată aprecia spațiul ei trebuie să se oprească din mersul lor grăbit și să ”simtă” spațiul în care se află. După deschiderea zonei de peretele de automobile urmeză ca oamenii să aibă posibilitatea să se oprească și să se așeze undeva. Astfel, este strict necesară amplasarea unor bănci în scuar.

Cel mai bun loc pentru primele scaune ar fi acesta:

De-a lungul pavajului, sub umbra copacilor, pietonii ar putea să se oprească și să se așeze. Să se odihnească un pic și să perceapă la nivel inconștient că ”aici este un loc sigur și comod”.

Oamenii au nevoie de bănci, scaune și parapete  pentru așezat

apăsați pe imagine ca să citiți un material interesant de Ion Grosu, despre zonele verzi din oraș

Problema 3: Iluminarea

Iluminarea este inca un lucru extrem de important petru crearea atmosferei de comoditate și securitate. Scuarul are două felinare care nu funcționează. Unul la marginea străzii

1082720 578748305497285 247520741 n

și unul între copaci

1079269 578747918830657 36485336 n

Chiar dacă ar lucra, două felinare pentru un astfel de spațiu e puțin. Sunt necesare cîteva felinare de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab, plus cîteva în zona băncilor.

Iluminarea la nivelul pietonului este absolut necesară pentru un spațiu în care se vrea ca lumea să se simtă confortabil. Lumina stîlpilor de 10 metri nu este suficientă pentru a crea o zonă de comfort și securitate pentru pietoni.

Fără eliminarea acestor trei probleme de structură, este inutilă orice amenajare estetică și vizuală a zonei. Pentru că oamenii pur și simplu nu o vor ”popula”.

Ce putem face?

Echipa noastră de inițiativă a elaborat un proiect de amenajare a scuarului Cehov. Proiectul este împărțit pe etape. Prima etapă se focusează pe depășirea problemelor cu parcările, băncile și iluminarea.  Proiectul trebuie discutat cu administrația teatrului, cu Primăria și mai ales cu locuitorii orașului.

O imagine din schițele de amenajare a scuarului în calitate de teaser 🙂

Astfel, ne propunem să organizăm o prezentare publică a proiectului, unde pot veni toți cei care sunt interesați de această idee, ca să discutăm și să vedem cine, cum și unde se poate implica.

Întîlnirea va avea loc sâmbătă,  9 august, ora 15:00, chiar în scuarul Teatrului ”A.P. Cehov”.

Ne vedem acolo 😉

****

Aici puteți vedea o analiză mai detalizată a problemelor scuarului.

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post