Prin Dispoziții pe Dispoziții călcând. Cum primarul Ceban se face că luptă cu construcțiile ilegale

De ceva timp primarul Ion Ceban încearcă să arate că el luptă cu o construcție ilegală din str. Serghei Lazo.

Ca să fie mai ușor să descâlcim acestă istorie încurcată, trebuie să facem o desfășurare cronologică a evenimentelor.

  1. Așadar la 26.02.2019, Primăria Chișinău eliberează autorizația de construcție nr. 90-c/19 privind ”Restabilirea fațadei principale a monumentului istoric” din str. Chișinău, Serghei Lazo, 46 (nr. cadastral 0100519183.01) pe teren cu nr. cadastral 0100519183.

2. În luna aprilie 2019, în urma unui conflict cu vecinii și a unor reportaje în presă, la indicația primarului interimar Ruslan Codreanu, Viceprimarul Nisctor Grozavu semnează Dispoziția nr. 170-d din 04 aprilie 2019 „Cu privire la suspendarea valabilității autorizației de construire nr. 90-c/19 din 26.02.2019”

Din această dispoziție aflăm că defapt autorizația de construcție prevedea și ”construirea anexat monumentului unui volum constructiv S+P+6E cu destinație mixtă”.

Nu este clar cum o autorizație care prevede ”restabilirea fațadei” unui monument istoric a autorizat construcția unor blocuri de locuit. Dar știind practicile de la Direcția Arhitectură și poziția marelui apărător al biznesului monumentelor istorice, Ion Ștefăniță, nu mă miră deloc că dezvoltatorul a decis să demoleze clădirea și a început a construi un bloc rezidențial.

Totuși, la presiunea activiștilor, presei și a primarului interimar, autorizația a fost suspendată.

3. În perioada aflării mele în funcția de Viceprimar, în luna Iunie 2021, de către Direcția Arhitectură mi-a fost pregătit și înaintat spre semnare proiectul Dispoziției de anulare a dispoziției lui Nistor Grozavu de sistare a autorizației.

Proiectul a fost semnat pe fișa de coordonare, pe verso, de Sergiu Gatmaniuc (specialist principal în cadrul Direcției Arhitectură) în calitate de executor și de Valeriu Bodgan, șeful Direcției Juridice.

Atunci am refuzat să semnez această dispoziție, deoarece consider că autorizația de construcție era deja expirată iar o prelungire a autorizației nu a fost emisă. Dincolo de asta, clădirea care urma a fi reconstruită a fost demolată, iar asta înseamnă că nu poate fi vorba de aplicarea condițiilor autorizației din 2019.

Am solicitat explicații de la vicedirectorul Direcției Arhitectură, Igor Vrabie, care mi-a prezentat și o notă informativă în care se spunea că acel conflict din 2019, cu vecinii, a fost soluționat și nu există motive să mai fie suspendată autorizația. Cu toate acestea mi s-a părut foarte dubioasă această argumentare și am refuzat repetat să semnez dispoziția.

Ulterior a început calvarul cu hotelul Național, presiunile din partea primarului Ion Ceban asupra mea, retragerea atribuțiilor pe domeniul arhitectură, apoi demiterea mea ilegală.

4. Însă doar la câteva zile după demiterea mea din funcție (2 iulie 2021), la 9 iulie noul Viceprimar responsabil de urbanism, Ilie Ceban (cel mai eficient și cel mai priceput în toate cele, după spusele primarului Ion Ceban) semnează Dispoziția nr. 395-d din 09 iulie 2021 „Despre anularea dispoziției nr. 170-d din 04.04.2019 ,,Cu privire la suspendarea valabilității autorizației de construire nr. 90-c/19 din 26.02.2019”

Este exact același proiect de dispoziție pe care cei de la Arhitectură au încercat să mi-l bage mie la semnat și pe care eu l-am respins. Doar că din incompetență sau din alte motive, Ilie Ceban a semnat Dispoziția. Acest fapt a fost suficient ca dezvoltatorul să reînceapă lucrările de construcție.

5. La scurt timp însă, pe 7 septembrie 2021, primarul Ion Ceban merge la șantierul din str. Lazo unde face un live și anunță că lucrările se fac cu încălcări, și că el va dispune suspendarea actelor permisive.

6. În aceeași zi, Viceprimarul Ilie Ceban semnează Dispoziția nr. 525-d din 07 septembrie 2021 „Cu privire la sistarea lucrărilor de construcție executate la șantierul din str. Serghei Lazo, 46”.

Din această dispoziție, reiese că Direcția Arhitectură abia acum, în septembrie 2021, constată că monumentul istoric a fost demolat (abia acum!) și ”sistează” lucrările de construcție.

Interesant că dispoziția nu se referă deloc la însăși autorizația de construcție. Adică primăria nu revocă și nici nu suspendă autorizația, așa cum prevede legea și atribuțiile autorității publice locale ci ”sistează până la elicidarea circumstanțelor” lucrările de construcție pentru încălcarea prevederilor autorizației de construcții.

7. La 9 septembrie 2021, Direcția Arhitectură face o interpelare la AST pe acest caz. Iar la 12.11.2021 AST emite o scrisoare de răspuns în care descrie tot istoricul situației și că la 20 octombrie 2020 a sesizat primăria despre faptul că groapa de fundație lăsată de izbeliște iar monumentul deja în octombrie 2020 era o grămadă de moloz!

8. La 17 ianuarie 2022, primarul Ion Ceban explodează cu o postare pe facebook în care publică răspunsul AST la demersul Direcției Arhitectură și acuză AST și guvernarea centrală de faptul că ei permit constinuarea construcțiilor și că acoperă mafia imobiliară.

Ion Ceban nu explică cum scrisoarea AST permite executarea lucrărilor. În rândurile pe care el le subliniază cu verde, se spune următoarele:

  1. AST nu a constatat nici o încălcare a normelor în construcții sau a regulilor de securitate pe șantier. Pentru că de fapt neregula constă în demolarea neautorizată a monumentului, iar asta nu e o încălcare pe care o constată AST ci autoritatea locală sau Agenția pentru protecția Monumentelor. Potrivit art. 423/10 alin. 1, 2, 3, al Cod contravenţional, încălcările prevăzute de art. 179 Cod contravenţional, (Construcţii neautorizate şi intervenţii neautorizate la construcţiile existente) ţine de competenţa autorităţilor Administraţiei Publice Locale.

2. AST citează legea, care spune că lucrările pot demara în baza autorizației de construcții și a proiectului. Iar datorită lui Ilie Ceban și juriștilor șmecheri de la primărie (noroc, Valeriu), autorizația autorizația de construcție nr. 90-c/19 este în vigoare.

Cu alte cuvinte AST spune: ”primăria nu și-a exercitat competențele și nu a suspendat autorizația, respectiv, lucrările pot avea loc în baza autorizației pe care tot primăria a emis-o în 2019 și în baza proiectului pe care primăria și Agenția Monumentelor l-a avizat”. Scrisoarea nu permite construcția, așa cum interpretează Ion Ceban ci doar constată situația de fapt, conform prevederilor legale.

De facto, primăria a constatat o încălcare însă nu a aplicat măsurile necesare prevăzute de lege. A suspendat lucrările însă nu a făcut:

  1. Constatarea încălcării art. 179 a Codului Contravențional – intervenția neuatorizată (demolarea monumentului istoric).
  2. Suspendarea/revocarea actului administrativ – autorizației de construcție 90-c/19 din 2019.

De asemenea primarul era obligat să inițieze o anchetă de serviciu care să examineze legalitatea acțiunilor Viceprimarului Ilie Ceban și a colaboratorilor Direcției Arhitectură care au pregătit și au semnat Dispoziția nr. 395-d din 09 iulie 2021 „Despre anularea dispoziției nr. 170-d din 04.04.2019 ,,Cu privire la suspendarea valabilității autorizației de construire nr. 90-c/19 din 26.02.2019”. Pentru că anume această dispoziție le-a permis dezvoltatorilor să reînceapă lucrările.

În loc să găsească adevărata pricină și să ia măsuri reale de soluționare a problemei, primarul a folosit tactica sa preferată – ”hoțul strigă prindeți hoțul”. Manipularea și instigarea la ură este ceea ce poate să facă cel mai bine primarul Ion Ceban.

În același timp, acțiunile haotice de dare/luare a autorizației de construcții de către primărie sunt motivația perfectă pentru ca agentul economic să aibă câștig de cauză în instanță.

E drept că asta o sa il mai coste ceva timp și ceva bani, în schimb el va putea construi liniștit iar Ion Ceban va putea da vina pe ”guvernarea coruptă” și ”justiția putredă”.

****

Nu mă miră deloc comportamentul primarului. Am avut ocazia de multe ori să mă conving că el este departe de a cunoaște domeniul urbanismului, legislației în construcții și de a înțelege detalii despre procedurile administrative și delimitarea de competențe între diferite tipuri de instituții.

Primarul Ion Ceban pricepe în urbanism și construcții cam cât pricepe orice om de rând. Într-o măsură oarecare el nici nu este obligat să fie expert în aceste domenii. Nimeni nu poate fi versat în toate domeniile.

Anume de asta este important ca un primar să aibă viceprimari competenți și specialiști pe domeniul de responsabilitate. Anume de asta atunci când ai un viceprimar de profil care bate alarma, îți spune că subalterii și funcționarii care stau în primăria de pe vremea lui Chirtoacă, continuă să facă scheme de corupție, să emită acte ilegale și să submineze orice tentativă de reformă, trebuie să îl asculți, nu să îți bați joc de el și să il demiți pe pretexte supte din deget.

Era evident din start că istoria cu lipsa mea de la lucru și cu ”restanțele pe proiecte” erau motive inventate. Demiterea mea a avut drept scop preluarea controlului asupra procesului de autorizare în construcții.

După demiterea mea, Ion Ceban a capitulat în fața sistemului corupt din primărie și a mafiei imobiliare și nu mai are pe cine da vina. El a preluat controlul asupra procesului de autorizare în construcții și șantajează companiile de construcții ca acestea să îi finanțeze diferite lucrări de amenajare, cu care să se laude Marele Manager (primăria așa și nu a publicat lista ”sponsorilor” lucrărilor de reabilitare a subteranelor sau a unor scuaruri din oraș).

Da, de-a lungul timpului AST a preferat să închidă ochii la multe construcții problematice, însă niciodată această structură nu a fost motivul apariției unor construcții ilegale. Pentru că 99% din acestea au la bază un certificat de urbanism și o autorizație de construcții emise de Primărie (și coordonate de Agenția pentru protecția Monumentelor și/sau Consiliul Monumentelor).

Însă recent la AST s-a schimbat conducerea și se pare că instituția a început să analizeze mai exigent toate plângerile primite. Spre exemplu în cazul de la Sprâncenoiaia 5, AST a constatat oficial lucrări neautorizate și mai ales, a arătat cum primăria Chișinău încearcă să mușamalizeze cazul.

Asta încurcă rău planurile dezvoltatorilor care credeau că ”s-au înțeles” la primărie și care acum cer socoteală de la Ceban și Dogotaru.

De asta încearcă primarul Ceban să pună toate problemele pe guvernarea centrală. De asta face postări isterice, inventează scenarii fantastice și face acuzații fără suport factologic. Simte că se strânge lațul.

Dacă tot primarul caută mafia imobiliară face demersuri la structurile centrale, să facă și un demers la CNA, să facă niște verificări la funcționarii din primărie. S-ar putea să o găsească mai repede decât crede.

Use Facebook to Comment on this Post