Despre terorismul electoral și frica de schimbare

Frica.
***
O frică animalică de a pierde Primăria transformă membrii și susținătorii PL din talibani în teroriști.

Ei ne-au luat ostatici și ne amenință că dacă ei pierd totul o să exlodeze. Ei ne amenință că dacă noi îi dăm afară, fără dînșii și fără primarul lor o să ne prăpădim sub tancurile lui Putin sau prin Siberia.

Screenshot

20086_10200706209893548_9009724349876661044_n

foto: Alexandru Spinei

Altfel decât terorism asta nu poate fi calificat.

O societate normală nu negociază cu teroriștii. O societate normală îi taxează dur. Ca să nu se mai repete. Chiar cu prețul unor jertfe.

***

Pentru că nu vrem să îi votăm ei ne fac trădători și mizerii. Pentru că punem întrebări incomode ei ne fac proști, orbi, și antieuropeni. Pentru că ne îndoim de onestitatea lor ei ne împroașcă cu zoi.

Primarul lor, după 8 ani la primărie, își permite să spună minciuni în direct și să își acopere consilierii corupți care fac afaceri din problemele orașului.

Altfel decît aroganță, corupție și neprofesionalism asta nu poate fi calificat.

O societate normală le dă peste nas politicienilor aroganți și neprofesioniști și îi bagă la răcoare pe cei corupți. Chiar cu prețul călcării peste propriul orgoliu (ei doar îs ”de-ai noștri”).

***

Capitala Columbiei, orașul Bogota a avut mulți primari. Doi dintre care au intrat în istoria orașului, țării și a urbanismului în genere.

Antanas Mockus în perioada 1995–1996, cînd Bogota era cufundată în haos și criminalitate, a reușit să reducă cu 50% rata deceselor în accidente rutiere și să crească serios nivelul de securitate în oraș.

După alegerile prezidențiale din 1998, Mockus a lăsat orașul și a mers să candideze pentru președinte (unde a pierdut). În locul său a rămas interimar Enrique Penalosa. În doar 2 ani (1998-2000) Penalosa a transformat radical Bogota, realizînd o reformă majoră a transportului public și o serie de megaproiecte.

Dar asta nu l-a făcut infailibil, și în 2001, Penalosa a fost învins de… Antanas Mockus, care a revenit cu un nou program pentru oraș.

Cursa electorală a fost foarte dură, incluzînd bătăi între susținătorii candidaților și alte scene neplăcute.

Mockus a organizat un eveniment public în care și-a cerut scuze de la cetățeni pentru că ”a lăsat funcția de primar pentru o cursă pierdută la președinție”. El a fost reales și a exercitat funcția de primar pînă în 2003.

FotorCreated

Impactul acestor doi primari asupra dezvoltării Bogotei este descris în filmul documentar ”Bogota Change”. Acești doi primari eu transformat cel mai periculos oraș din lume, o capitală violentă și coruptă într-un oraș-model.

Deși erau buni primari ambii, deși erau din diferite partide și cu diferite viziuni, oamenii din Bogota nu s-au temut să renunțe la fiecare dintre ei și să aleagă altceva. Pentru că știau că oricînd vor putea alege alt primar.

****

Sensul democrației constă în posibilitatea schimbării liderilor atunci cînd lucrurile nu merg. În democrație nimeni nu e uns, sfînt, salvator sau de neînlocuit. Nimeni nu e perfect, nimeni nu e veșnic, nimeni nu are tot timpul din lume pentru a duce la capăt toate lucrurile începute.

Cred că în Chișinău a venit timpul de schimbat schimbarea. Dacă a fi cazul, o vom întoarce înapoi. Sau vom pune alta. Dar o vom face benevol și nesiliți de nimeni. Fără sperietori și amenințări.

Pentru că suntem o țară democratică și europeană. Da, domnule primar?

Use Facebook to Comment on this Post