Scuarul Cehov: prezentarea publică și dilema havuzului

Ieri am organizat prezentarea și dezbaterea publică a proiectului de reamenajare a scuarului teatrului Cehov. Evenimentul a avut loc chiar în scuar și a întrunit peste 20 de persoane interesate de acest subiect.

Am prezentat  un scurt istoric al ideei și viziunea mea despre dezvoltarea și valorificarea acestui spațiu urban. După cum am explicat și în postările precedente, eu văd începutul amenajării prin depășirea celor trei probleme principale: parcările ilegale, iluminatul și utilitățile.

Schițele prezentate nu sunt obligatorii și nici finale. Este doar o viziune a arhitectului Victor Buzu care a binevoit să ne ajute cu un concept de la care să pornim discuțiile.

Deși toată lumea a votat PENTRU reamenajarea a scuarului, prezentarea a stîrnit discuții și polemici. Cele mai multe dezbateri au apărut în jurul havuzului. Să fie reconstruit și modernizat sau să fie reutilat într-un amfiteatru pentru mini-concerte și performance-uri (ca pe proiectul propus).

Aici puteți vedea un reportaj video despre eveniment iar aici un reportaj foto.

***

Această prezentare publică a fost organizată cu scopul de a implica comunitatea în discutarea proiectului. Pentru că eu cred că orice tip de amenajare, construcție sau modificare a spațiului public trebuie dezbătută și coordonată cu publicul. Numai așa proiectele de acest gen pot reflecta interesele și asigura necesitățile oamenilor. Iar asta asigură implicare, atitudine și grijă față de spațiile publice din partea cetățenilor.

Eu imi propun ca reamenajarea scuarului Cehov să nu fie doar un proiect de valorificare a unei zonelor publice urbane, ci și un model de organizare a acestor tipuri de proiecte.

În acest sens se văd două căi pe care putem merge:

1. Restructurarea totală 

Aceasta este varianta hard, care presupune elaborarea unui proiect arhitectural complex și complet de amenajare a zonei. Proiectul ar presupune ca pe lîngă cele trei probleme de bază să se prevadă reconstrucția și modernizarea havuzului, gazonului,  pavajului, plantarea arborilor decorativi. În baza acestui proiect se va elabora devizul de cheltuieli și va fi demarată campania de colectare a fondurilor.

Varianta hard are două puncte slabe: costurile și utilitatea. Reconstrucția  tuturor elementelor zonei ar presupune costuri destul de mari. Conform aprecierilor, numai pentru reconstrucția havuzului și a rețelei conexe este nevoie de vreo 10 mii de euro și cîteva mii de lei pe lună pentru întreținere. Mai ales că teatrul nu are buget pentru întreținerea havuzului iar municipalitatea nu se poate implica pentru că spațiul nu este în gestionea lor.

Iar utilitatea acestor restructurări poate fi doar presupusă, așa cum nu avem studii care să ne demonstreze că existența unui havuz ar genera o atractivitate mai mare decît existența unui amfiteatru pentru performance-uri.

așa arăta havuzul în anii ’70

2. Amenajarea treptată

Ar fi o variantă soft a reamenajării zonei care s-ar focusa prioritar pe eliminarea celor trei probleme primare (parcările, utilitățile, iliminatul). Este o soluție mai puțin costisitoare, așa cum cheltuielile s-ar limita la procurarea pilonilor de protecție, a felinarelor și a băncilor, iar lucrările de instalare și amenajare s-ar face cu suportul serviciilor municipale de profil și a voluntarilor.

Totodată, probabilitatea că aceste amenajări ar schimba atmosfera spațiului și ar atrage oamenii este mult mai mare.

scuarul din fata liceului ”Gh. Asachi”

Exemplul scuarului ”Noroc Volosatîi” din fața liceului ”Gh. Asachi” demonstrează că pentru ca o zonă urbană să fie plină de oameni nu este neapărat să se facă investiții mari sau să se reconstruiască din rădăcină.

***

Astfel, propunem spre discuție aceste două variante de reamenajare a scuarului Cehov și invităm susținătorii să își argumenteze pozițiile. Oricum, este foarte important ca în căldura inspirației și încântării față de ideia reamenajării scuarului să nu uităm care este scopul principal al proiectului – ”popularea” lui cu oameni.

Săptămîna care urmează vom constitui grupul de lucru pentru implimentarea proiectului, vom distribui responsabilitățile și vom adopta și planul de acțiuni.

Cei care doresc să se implice și să facă parte din acest grup sunt invitați marți, 12 august la prima ședința a grupului. Întîlnirea va avea loc la Cocoșul Roșu (Str. Sciusev 79), ora 19:00.

Toate noutățile și tot procesul de lucru va fi reflectat pe acest blog și pe grupul special de pe facebook.

***

Aducem sincere mulțumiri dlor Sergiu Stanciu, Veaceslav Bulat, Oleg Poiată, Dorin Dusciac, Ion Ștefăniță pentru prezență la eveniment și susținere a proiectului. Mulțimim tuturor care au venit la prezentare și celor care ne susțin în ceea ce facem 🙂

 

 

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post