O nouă viață pentru scuarul teatrului Cehov

Exact un an în urmă, la concursul de idei din cadrul Cuptorului Blogosferic, o echipă de bloggeri (din care făceam parte și eu) a propus o idee de reamenajarea a scuarului din fața teatrului rus ”A.P. Cehov”, aflat la intersecția străzilor V. Pârcălab și Mitropolit Varlaam. La moment el arată cam așa:

Atunci  ne-am gândit să amenajăm un loc în care locuitorii orașului să poată petrece timpul în regim offline, să socializeze, să comunice, să se simtă bine:

Atunci inițiativa nu a acumulat suficiente voturi pentru a cîștiga în concurs, pierzînd în fața ”legii 2%”. Acest poll arată clar care sunt prioritățile noastre și capacitatea de mobilizare a cofibrăikurilor 🙂

***

Dar poate că așa a fost mai bine.

Atunci ideea era necoaptă și implementarea ei imediată și nepregătită o putea compromite. Pentru că ”amenajarea” este un cuvînt cu semnificație destul de largă iar realizarea proastă a ideilor bune este o practică des întîlnită în acest oraș.

Pentru a nu merge pe calea ”străzii” pietonale, cînd dintâi se face apoi se gîndește, am decis să analizăm și să planificăm foarte bine lucrurile, astfel încât amenajarea scuarului Cehov să fie un model pentru astfel de acțiuni.

Mai ales că scuarul Cehov are un precedent. În anul 2012, un grup de tineri artiști au făcut curăţenie în Scuarul Teatrului Cehov din Capitală. Intenția lor era  să transforme Scuarul într-un spaţiu public atractiv pentru locuitorii Capitalei.

După cum putem observa, deși a fost curățit de gunoi și pictat, Scuarul nu a devenit mai atractiv pentru chișinăuieni. Acolo nu se adună nimeni, oamenii merg ”în treacăt”, nimeni nu se oprește, nu se așează, nu socializează.

Curățenia e un lucru bun dar insuficient pentru schimbarea percepției oamenilor despre un spațiu. Din cauza mai multor elemente, oamenii nu percep acest spațiu drept unul care să îi predispună să se oprească acolo și să interacționeze. Pentru că el arată cam așa:

****

În toată această perioadă eu am încercat să înțeleg de ce oamenii în unele spații publice se simt comod iar în altele nu? De ce în unele locuri ei se opresc iar prin altele merg în treacăt? Care sunt elementele care fac un spațiu public, o zonă urbană să fie populată de oameni?

În articolele mele precedente am încercat să descos această problemă. Cel mai mult am scris despre asta aici, aici și aici.

În urma sutelor de materiale citite la temă și a observațiilor spațiilor urbane din Chișinău, am înțeles că între cum trăiesc oamenii și cum acționează și gîndesc este o strînsă legătură. Cu alte cuvinte omul face spațiul iar spațiul face omul.

Eu cred în faptul că spațiile urbane amenajate corect ar stimula creșterea nivelului de cultură și civilizație a chișinăuienilor. Amenajînd un spațiu, setînd niște reguli de comportament și avînd grijă ca oamenii să le respecte poți ”educa” oamenii care îl populează. Psihologii numesc asta ”Influenţele situaţionale în transformarea comportamentală a individului.”

Reieșind din această ipoteză, eu am încercat să identific acele elemente care fac din scuarul Cehov un spațiu neprietenos, în care oamenii nu vor să ”trăiască”. Cele mai importante sunt acestea:

Problema 1: Parcările

Din cauza mașinilor parcate ILEGAL pe trotuar pietonii percep acest spațiu drept unul destinat automobilelor. Din cauza mașinilor parcate oamenii evită această zonă. Pentru că pur și simplu e imposibil să mergi pe trotuar. Iar acei care au drum pe aici, sunt nevoiți să meargă prin asta:

IMG 20140321 01002

sau chiar asta:

IMG 20140321 01000

Parcările pe perimetrul scuarului, de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab ”inchid” spațiul, creând o cutie care nu permite accesul oamenilor în această zonă.

Există o singură metodă eficientă împotriva parcărilor ilegale – separarea fizică a trotuarului prin stîlpi ornamentali de protecție. Civilizația umană încă nu a inventat un instrument mai eficient pentru lupta cu oamenii fără obraz.

Problema 2: Lipsa băncilor

Ca pietonii să poată aprecia spațiul ei trebuie să se oprească din mersul lor grăbit și să ”simtă” spațiul în care se află. După deschiderea zonei de peretele de automobile urmeză ca oamenii să aibă posibilitatea să se oprească și să se așeze undeva. Astfel, este strict necesară amplasarea unor bănci în scuar.

Cel mai bun loc pentru primele scaune ar fi acesta:

De-a lungul pavajului, sub umbra copacilor, pietonii ar putea să se oprească și să se așeze. Să se odihnească un pic și să perceapă la nivel inconștient că ”aici este un loc sigur și comod”.

Oamenii au nevoie de bănci, scaune și parapete  pentru așezat

apăsați pe imagine ca să citiți un material interesant de Ion Grosu, despre zonele verzi din oraș

Problema 3: Iluminarea

Iluminarea este inca un lucru extrem de important petru crearea atmosferei de comoditate și securitate. Scuarul are două felinare care nu funcționează. Unul la marginea străzii

1082720 578748305497285 247520741 n

și unul între copaci

1079269 578747918830657 36485336 n

Chiar dacă ar lucra, două felinare pentru un astfel de spațiu e puțin. Sunt necesare cîteva felinare de-a lungul străzilor Varlaam și Pârcălab, plus cîteva în zona băncilor.

Iluminarea la nivelul pietonului este absolut necesară pentru un spațiu în care se vrea ca lumea să se simtă confortabil. Lumina stîlpilor de 10 metri nu este suficientă pentru a crea o zonă de comfort și securitate pentru pietoni.

Fără eliminarea acestor trei probleme de structură, este inutilă orice amenajare estetică și vizuală a zonei. Pentru că oamenii pur și simplu nu o vor ”popula”.

Ce putem face?

Echipa noastră de inițiativă a elaborat un proiect de amenajare a scuarului Cehov. Proiectul este împărțit pe etape. Prima etapă se focusează pe depășirea problemelor cu parcările, băncile și iluminarea.  Proiectul trebuie discutat cu administrația teatrului, cu Primăria și mai ales cu locuitorii orașului.

O imagine din schițele de amenajare a scuarului în calitate de teaser 🙂

Astfel, ne propunem să organizăm o prezentare publică a proiectului, unde pot veni toți cei care sunt interesați de această idee, ca să discutăm și să vedem cine, cum și unde se poate implica.

Întîlnirea va avea loc sâmbătă,  9 august, ora 15:00, chiar în scuarul Teatrului ”A.P. Cehov”.

Ne vedem acolo 😉

****

Aici puteți vedea o analiză mai detalizată a problemelor scuarului.

Please follow and like us:
20

Use Facebook to Comment on this Post